Търсене в този блог

вторник, 21 февруари 2012 г.

Художникът Светлана Костова: Давам на вълната любов и тя отдава любов - Бот.БГ

Източник:
http://bot.bg/v4/?t=vcontent&id=12861
20.02.2012, 19:34  

Изложба "Земя на мечти" на декоративни пана, килими, дамски аксесоари - чанти, шалове, брошки и обици, бе открита в зала "Орханиец" на Исторически музей Ботевград.
Авторът - Светлана Костова, е загърбила две магистратури и успешен бизнес в рекламна агенция, за да се занимава с творчество. Прави прекрасни неща от филц (плъстена вълна, която се получава от естествената чрез триене, биене, търкане, тепане. Обича и експериментира с нейното оцветяване с естествени багрила. Признава, че техниката е популярна по света и се е учила сама от книги, които си поръчва от чужбина, но за съжаление у нас традицията се е загубила.
Директорът на музея Тодорка Коцева представи Светлана Костова и я нарече "най-слънчевото пораснало момиче на свeта". Обича естествените неща и определя себе си като съзидателен оптимист-реалист. Нейни произведения са включени в общите експозиции на секция "Текстил" към СБХ през 2009 и 2010 год, и в изложби на галерия "Алтера". През 2005 год. прави своя избор и заниманията и се насочват в три области - текстил - филц, рисувана коприна и живопис. Пише книга за традициите на символите в българските тъкани и шевици. Често мечтае за далечни пътешествия, но и тези на духа и стигат. Денят и започва с чаша кафе и завършва с мечти. Освен с творчество се занимава и с други приятни неща - градинарство, аромати и света на символите.
Пред многобройните зрители художничката разказа за любовта си към вълната и техниката на изработване на нетъкан текстил. "В България хората някак си гледат с пренебрежение към вълната, като нещо просто и селско, чудят се какво да я правят, оставят неща, завещани от предците в скриновете и музеите. А хората в развитите и богати страни използват в домовете си предимно естествени материи и ценят природното. Като мисия приемам да покажа на хората този наистина извечен материал, една традиция от хиляди години, а сега обогатена с нови средства и визия. Но това е същата древна техника, която човечеството познава от 5-6 хиляди години. Защо работя с вълна? Преди време рисувах, обичам акварела, темпера, акрила, рисувам коприна. Но да ви призная, вълната е обсебваща материя, носи много топлина, нежност, любов. И колкото повече работя с нея, осъзнавам, че е тя е жива материя. Тъй като вълната има белтъчно влакно, а човекът има белтъчна структура, вълната си взаимодейства с нас. Каквото подадеш на вълната, с това тя ти отговаря. Работите с любов и тя се изпълва с любов, но и отдава тази любов. Когато тя не е обработена агресивно с химически средства, вълната е жива. Повярвайте ми, понякога искам да направя нещо, тя, обаче, си има "своето мнение" и често пъти й се доверявам и я оставям да ми каже как да продължа. Това не съм го вярвала, но съм чела, че Микенанджело е четял така камъка, а други хора така усещат глината. Доверявам се на вълната и тя ми се доверява".
Изложбата е плод на собствени изживявания и асоциации от детството на художничката, нейното битие и творчески фантазии. Използвайки техниката филц, на български плъст, на ръчно изработване на тъкани от вълна, в момента има широко приложение и е абсолютен хит на Запад, съобщи още Светлана Костова. Тя преподава тази техника в обучителен център "Здраве и цветове" гр. София.

Малко преди откриване на изложбата, близо един час, приложникът Светлана Костова демонстрира пред ботевградските ученици как се получава филц. Участниците в работилницата подходиха с желание при изработването на мартеници от бяла и червена вълна.
Изложбата гостува в нашия град до 20 март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи