Търсене в този блог

петък, 2 март 2012 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!




На 1 март 2012 г. сутринта бях гост в студиото на Българска Национална Телевизия в предаването „Денят отблизо с Мира“, посветено на традициите на този ден и опит да се открият дълбоките им корени и съвременните им интерпретации.




В началото стана дума, че повод за гостуването ми е моя статия, публикувана в българското научно-популярно списание Осем.







Тук в блога ми, може да прочетете копие на тази моя статия в научно-популярното списание „Осем“ за символите и посланията на някои български народни везби, традиции и обичаи. Това е електронният вариант, публикуван в сп. Осем - Светлана Костова. Пижо и Пенда са българските Ин и Ян. Символът на Изтока, но в цвят и многослойна символика, всъщност е завещан от дедите ни - в песните, везмото и мартеничката. сп. Осем, бр.3/2009 г., с. 17-19.
http://svetlanaarts.blogspot.com/2010/12/my-article-about-symbols-and-messages.html




Текстът се докосва до една цяла космогония, която описва устройството на света и вселената, цикличността, движението на енергиите. 




Статията стоеше дълго време в електронния архив на списанието, но вече не може да се намери там. В редакцията на списанието все още се намират някои броеве. 



И макар че в дух на женска толерантност, по време на предаването успях да се включа за кратко, мисля че казах най-важното.



Който има очи ще види, който има уши ще чуе!
Останалото очаквайте в книгата ми, която подготвям за печат!

Клипът с предването може да видите тук:
http://bnt.bg/bg/productions/136/edition/20924/denjat_otblizo_s_mira_1_mart_2012




За тези, които искат да разберат малко повече за дълбокия философски смисъл на празника, това е един мой кратък текст по темата: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/red-and-white-my-prayer.html

LAnAArt: Червено и бяло. Моята молитва. / Red and White. My prayer.






svetlanaarts.blogspot.com

Честита Баба Марта на всички! Защото Баба Марта не е баба, а Съзидателката - Онази, която поражда - раждащата и вечно възраждащата се Майка на всичко живо! ♥
Честита Баба Марта! Честит празник на възраждащия се живот! Да сме живи и здрави!
СветЛанА Костова









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи