Търсене в този блог

четвъртък, 27 март 2014 г.

ТЕХНИКА НУНОФЕЛТ (НУНОФИЛЦ). КУРС ПО ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА.

Изкуството на плъстенето на вълна, познато още от древността като филц, фелт, вилт, кече, преживява небивал подем в последните десетилетия. Преди около тридесетина години древното умение е обогатено с една нова техника, която привлича много творци и ги вдъхновява.

Нуно-фелтинг (нунофилц) е техника на плъстене на вълната с тъкан. „Нуно“ преведено от японски, означава „тъкан“.









Вълната и използваната готова тъкан стават едно цяло в процеса на заплъстяване и образуват една изцяло нова структура, която има много интересен релеф и окраска.

Най-изисканите и естетични комбинации се получават, когато заедно с вълната се използват тъкани от естествени влакна като вълна, коприна, лен, памук.




При всички случаи крайният резултат от съчетаването е винаги уникален, като произведение на изкуството, което можем да превърнем в аксесоар, пано или дреха.

Всеки иска да има поне забележителна дреха или аксесоар,  въпреки наплива от евтини еднакви стоки от Изток, които ни обезличават.

Въпреки забързания и унифициран делник съм убедена, че всеки човек иска да бъде различен и по някакъв начин да изрази своята уникалност.
Или да създаде нещо оригинално и единствено, разкрасено и одушевено от собствените си ръце!
Как?
Ще научите един от възможните начини на това занимание от курса по филц.


  • Запознаване с техниката.
  • Защо съчетаваме плат и вълна? 
  • Кои платове са подходящи и кои не?
  • Технически и естетически изисквания.
  • Редене на вълната и плъстене - тънкости и особености.




Времето на курса от 4 часа обикновено е недостатъчно за окончателната довършване на вашите прекрасни творения и се налага да направите това вкъщи.


Необходими материали за заниманието:
Трябва да си осигурите сравнително тънък плат с рехава структура, задължително от естествена материя от коприна, вълна, лен или памук. Може да бъде и готов шал с характеристиките, изброени по-горе.



Напомням ви да си носите поне две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесете у дома творенията си.





Ден: 5 април 2014 г., събота
Място на провеждане: София, кв. Суходол
Времетраене: от 11 до 15 часа4 часа.
Цена: 35 лв.
Вълната е включена в цената, платът не е.
При възможност подсигурявам подходящ плат или шал, но той се заплаща допълнително!


За записване: 
Светлана Костова – тел. 0887 99 31 66, 0878 99 38 66


Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 


Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .

Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения. Две занимания могат да бъдат слети за провеждане в един ден.

Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация: http://svetlanaarts.blogspot.com/



Светлана Костова 
ЛАнААрт




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи