Търсене в този блог

сряда, 30 юли 2014 г.

КУРС ПО ФИЛЦ (ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА, ФЕЛТИНГ). Основата. I-во занимание.

ПЛЪСТЕНЕ на вълна.

Първо занимание.

Мокра техника - основни познания.




Това първо занимание поставя началото на систематични знания за основния материал и една от базовите техники при плъстенето на вълна.

ПЛЪСТТА ИЛИ ФИЛЦЪТ, както са българското й и популярното у нас немско наименование, е най-бурно развиващото се днес текстилно изкуство, идващо от древността.
Повече за него може да прочетете в статията ми Що е то ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ? http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post.html


Това е първият урок, основата, А и Б, които не бива да пропускате, за да са стабилни знанията и уменията ви и да си спестите много време и разочарования!



Нито една книга или видеоматериал не могат да заменят практическата работа и знания. От морето информация и видеоклипове може да извлечете полза само, ако имате някаква практическа основа, която да ви послужи, за да отсеете ненужното, дори грешното. Не се заблуждавайте, че всичко, което някой е качил безплатно в интернет, е полезно, правилно или ценно. Истината е, че почти няма видео уроци, които да ви преведат за ръка именно през тези първи стъпки. Наличните безплатни материали, които трябва да показват основната техника, често са плод на недобросъвестни и търсещи евтина популярност хора, които пропускат да обяснят много важни неща, като например най-простичкото - че трябва да изперете накрая плъстеното си творение, кога е готова плъстта, как трябва да работите на различните етапи, задължително ли е да валяте и много други. От грешно наученото ще се отървете много трудно. 



В същото време в морето от информация, наречено интернет, има и много добри майсторски съвети, но тях ще може да оцените единствено, ако имате практически опит. 
Това е истината!
  
Ваш е изборът, дали да поемете по дългия, заобиколен път на пробите и грешките в процеса на самостоятелното учене, което изисква голяма самодисциплина и организираност. 



Надявам се, знаете също, че първите стъпки във всяко изкуство и занаят са свързани с овладяването на изразното средство. Трябва да му знаеш възможностите, за да можеш да се изразиш чрез него. Ако рисуваш, се учиш да рисуваш с различни бои, да използваш помощни материали, усвояваш много техники и когато напреднеш, тогава можеш да избираш, как най-добре да се изразиш чрез изкуството.

Усвояването на вълната като изразно средство и материал за творчество е по-различно, но изисква не по-малко време, желание и най-вече отдаденост, която може да наречем и любов!



Това занимание е първото докосване до старинния занаят, защото техниките на плъстене на вълна са много и различни, а и непрекъснато се обогатяват.

Заниманието включва теоретична и практическа части, които поставят здрава основа за усвояване на уменията за работа с вълна и плъстенето:


1. Вълната - вълшебният материал! Структура и особености на вълненото влакно.

2. Плъстта - древна и модерна!

3. Основни начини на обработка и предлагане на непредена вълна.

4. Източници за закупуване на суровината и приспособленията за плъстене.


5. За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" от два различни типа вълна се изработват последователно 2 малки парчета плат, т.нар. „нетъкан текстил“. Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на други изделия за в бъдеще.  



6. Изработка на цвете, приличащо на петуния.



Ден: 10 август 2014, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 40 лв.
Материалите са включени в цената.
 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 0878 99 38 66


Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Участниците трябва да си носят две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесат творенията си у дома.



Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .

Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения. Две занимания могат да бъдат слети за провеждане в един ден.



Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи