Търсене в този блог

събота, 29 ноември 2014 г.

Светлана Костова прави от вълната изкуство - интервю в Bazarino

Bazarino blog-Светлана прави от вълната изкуство
От Теодора Цвяткова
Публикувано на: Ноември 27, 2014 в BAZARINO

Светлана прави от вълната изкуство


От дълго време следим с интерес работилничките на Светлана Костова. Там може да научите как да плъстите, да филцвате и всички тайни, които крие в себе си вълната.

Светлана Костова, още известна с марката си ЛАнААрт, е от София, на 48г., зодия Стрелец.

Би ли се представила на нашите читатели?

Занимавам се с изкуство по призвание. Направих този съзнателен избор преди десетина години, защото това беше повикът на сърцето ми, което не разбира доводите на разума и въпреки тях вярва в осъществяването на чистите помисли и стремежи на душата.

Правейки този избор, скочих буквално в нищото, загърбвайки успешна кариера и добра заплата в голяма просперираща фирма!  Беше ме страх, но помня, че повече от всичко исках да опитам! Вярвах, че ще се получи! Как?! Не знаех! Но помня още вълнението, което изпитвах и чувствам и до днес - да съм художник, творец! Въпреки трудностите, малките стъпки напред, леките отстъпления назад…


Да създавам, да изпитвам радост, когато върша нещо, когато идеята се ражда от душата ми и добива форма в ръцете ми! Да съзидавам красота! И в създаденото да има живот! Това е Любов!

Това е същината на онова абстрактно понятие, което всички търсим и искаме да изживеем, да се потопим в него, а в крайна сметка разбираме, че е част от нас. И ние сме тази любов, когато СМЕ Себе Си!

Сега творя и преподавам своя опит в областта на художествения текстил, най-вече в изкуството, наречено плъстене на вълна. Продължавам да изживявам възторга от осъществяването на мечтите си и сбъдването на самата себе си. Вълнуващо е!

Как реши да се занимаваш с филц/плъст?

Преди доста време видях в интернет снимка на едно цвете, което прикова вниманието ми и изпитах неописуем трепет. Беше като любов от пръв поглед! Разбрах, че е от вълна, а техниката, чрез която е създадено, се нарича филц.

Бях чувала тази немска дума единствено като термин за шапка. По това време в България никой (или почти никой) не знаеше нищо за филца, фелтинга или плъстенето на вълна, което е българското име на това древно текстилно изкуство.

Започнах упорито да търся информация за него, набавих си книги и така стартира моето вълнуващо пътешествие в топлия, загадъчен и необятен свят на вълната.

Проби, грешки, успехи и множество собствени открития бележат този път, който споделям вече няколко години на моите курсове.


Какво трябва да знаем за вълната, която е основен материал в плъстенето?

Вълната е материя, която има безбройни приложения и превъплъщения!

Тя може да се преде и тъче. Но вълната единствена от всички влакна има свойството да се сплъстява и по този начин да създава изключително здрави нетъкани изделия, които могат да бъдат не само плоски, но и обемни. С нея на практика може да направите от бижу до къща!

Тя е съпътствала живота на човечеството от зачеването и раждането, та дори до гроба, присъствала е в ритуалите и обичаите на хората от дълбока древност почти до средата на миналия 20 век.

Вълната е материя, която обгръща и пази, но може би дори не подозирате за нейните уникални качества на изолатор и лечител!

Вълната е аморфна сама по себе си, но може да превъплъти безброй форми, взаимодействайки си с вашите намерения и умения! Това е една вълшебна материя, с която творя и обличам в плът идеите си!

Колко вида вълна има?

Колкото овце има по света, толкова видове вълна! Всяка вълна е уникална, както всичко в творението!

Иначе най-общо се подразделя на фина и по-груба в зависимост от дебелината и структурата на влакната й. Всяка вълна обаче има своята ценност в зависимост от това, за какво е предназначена.


В какво се изразява плъстенето?

Плъстенето и филцването са един и същ процес на превръщането на непредената вълна в нетъкан текстил, който може да има различни форми, размери, обеми, структура.

Плъстенето е българският термин, а филцването - немския, както много хора са чували и английската дума фелтинг. Други знаят турския - кече, руския - валяние, холандския - вилт и т.н.

Безформената пухкава маса на вълната вследствие на триене, най-вече чрез човешката енергия, се превръща в здраво изделие. В класическия случай в помощ на триенето се използват вода и сапун. Това е т.нар. мокър филц.

В другата техника триенето се извършва с помощта на специална игла или игли и се нарича сух филц или иглонабиване.

Какво би ни казала за изкуството от плъст?

През последните две десетилетия това е най-бурно развиващото се текстилно изкуство. Непрекъснато се обогатява, измислят се нови техники и нови приложения.

Освен върху живописното въздействие и това на формата, днес се работи изключително много с текстурите и обемите, които филцът може да предаде.

Освен това плъстта има и огромно практическо приложение, защото може да бъде „носимо изкуство”, тъй като с него се създават уникални дизайнерски дрехи, аксесоари, бижута и домашен текстил.


На какво искаш да научиш хората, които посещават твоите работилнички?

Да освободят твореца в себе си и да си спомнят детските мечти, които никога не е късно да осъществят!

За какво мечтаеш като творец?

За радост и лекота, с които да се случва всичко!

Какво би казала...

Вярвам, че развивайки творческите си способности, ние осъзнаваме ролята си на творци на собствения си свят! Нека го го направим по-красив и по-добър!


Благодарим на Светлана за отделеното време. Може да посетите нейните работилнички, за да научите повече за тайните на вълната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи