Търсене в този блог

понеделник, 15 юни 2015 г.

ДЕЛИКАТЕН НУНОФЕЛТ ШАЛ - как се прави? ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛИЦА.


В изкуството на плъстенето на вълна има една техника, която позволява да се създават фини дрехи и аксесоари с богата и интересна текстура, които да са подходящи за всички сезони, дори за летните дни, особено тези край морето и в планината.

Тази вълшебната техника се нарича Nunofelt - Nunofilz - Нунофелт и най-общо казано представлява плъстене на вълна върху готов плат. Измислена е в последните десетилетия на 20 век от една японска и една австралийска художничка. „Нуно“, преведено от японски, означава „тъкан“.

Вълната и използваният готов плат стават едно цяло в процеса на заплъстяване и образуват изцяло нова структура, която има много интересен релеф и окраска.



Най-изисканите и естетични комбинации се получават, когато заедно с вълната се използват тъкани от естествени влакна като вълна, коприна, лен, памук.

При всички случаи крайният резултат от съчетаването е винаги уникален, като произведение на изкуството, което можем да превърнем в шал, дреха или модерен аксесоар.

Искате ли да опитате, да го направите сами, със собствените си ръце?!





На тази творческа работилница ще научите един от възможните начини да направите своя шал.
  • Запознаване с техниката нунофелт (нунофилц).
  • Защо съчетаваме плат и вълна? 
  • Кои платове са подходящи и кои не?
  • Технически и естетически изисквания.
  • Редене на вълната и плъстене - тънкости и особености.


Моля, имайте предвид, че ВРЕМЕТО НА КУРСА ОТ 5 ЧАСА ОБИКНОВЕНО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ОКОНЧАТЕЛНОТО ЗАВЪРШВАНЕ НА ВАШИТЕ ТВОРЕНИЯ и се налага да направите това вкъщи.

Необходими материали за заниманието:
Трябва да си осигурите сравнително тънък плат с рехава структура от естествена материя от коприна, вълна, лен или памук, в краен случай - вискоза. Може да бъде и готов шал с характеристиките, изброени по-горе.

Напомням ви, да си носите поне две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесете у дома творенията си.



Ден: 20 юни 2015, събота
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Вълната е включена в цената, платът не е.
Ако не успеете да намерите подходящ плат, разполагам с няколко големи памучни шала в бежово-жълто и кафяво, чиято цена е 12 лв.

 Място на провеждане: София

Максимален брой участници 3 човека!

За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна, или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!



Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.



Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи