Търсене в този блог

неделя, 19 юли 2015 г.

ПРИРОДНИ БАГРИЛА - МАСТЕР КЛАС за багрене на вълна, коприна и готови изделия от тях с екстракти от растения








Искам да ви задам една гатанка - какви цветове ще получите от люспите на обикновения кромид и тези на червения лук?








Какво е общото между цветовете на снимките? 
Лукът! По-точно багрилото, извлечено от сухите люспи. 


А знаете ли, че освен лучено-оранжев цвят, от люспите на лук може да получите безброй нюанси в диапазона от бежово-жълто-оранжево-прасковено до топло зелено-кафяво и землисто жълто? Не говорим обаче за яйца, а за вълна и коприна :)



Обичате цвета на червеното цвекло, особено великолепен, когато е разтворен във вода. Но знаете ли, че този цвят никога не може да бъде предаден на влакното, било то вълна, коприна, памук или лен? Същото важи и за други подобни растения с такива чудесни виолетово-червени клубени и плодове. 

Крайният резултат при багрене е винаги цвят в диапазона на оранжево-прасковено-жълто и това е следствие на определени химични закони. 


Ако все пак искате да получите розово или цикламено, това може да стане от други растения.


С кои и как става това, може да научите на мастер класа по багрене с природни средства.

Освен екологични и здравословни, естествените багрила придават на тъканите и дрехите особено благородство и хармония на цветовите съчетания, присъщо на всичко в Природата.

В природното багрене няма точни рецепти, но има принципи, които трябва да се знаят. И макар, че винаги има елемент на изненада и експериментиране, знанието винаги ще ви отведе по-близо до очакваното. Целта на този мастерклас е да ви въведе в основните принципи и методи на използване на багрилните вещества, които може да извлечем от растенията, главно българските и достъпните в България.

Това е едно вдъхновяащо знание! А опитът, който ще ви предам, е плод на моите няколкогодишни експерименти главно с вълна и коприна.

Този опит може да ви послужи и да направите първите си стъпки в така популярния напоследък еко-принт.

Ще обърнем внимание на следните основни теми:
  1. Извличане на багрилото от растенията.
  2. Подготовка на материала за багрене.
  3. Правила при багрене на вълна и коприна и готови изделия от тях.
  4. Основни закрепители на цвета.
  5. Принципи на закрепване.
  6. Основни цветове и растения, от които се получават. Ще говорим главно за българските багрилни растения.
Освен теоритична част по време на този семинар ще има и практически демонстрации и запознаване с основни материали.
Носете си непременно нещо за писане!



Ден: 26 юли 2015, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ И НАПРАВЕНИ ОТ МЕН ПЕЧАТНИ И ЕЛЕКТРОННИ МАТЕРИАЛИкоито да ви служат при бъдещите ви занимания по естествено багрене.

 Място на провеждане: София

За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!



Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или в празнични дни. 


Примерната програма на основния курс по филц е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.



Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи