Търсене в този блог

петък, 14 август 2015 г.

ЗА ЧОВЕШКИТЕ РЪЦЕ


 * Посвещавам този текст на всички, 
които работят и творят с ръцете си!
**Есето е публикувано във в. "Слово плюс", бр. 26/2015, с.4:

Човешките ръце – Божественият досег до света!
Човешките ръце, които оформят света, моделират го и превръщат сънищата, мечтите си в реалност!
Човешките ръце, които държат света си в ръце!
Ръката е благословеният от Бога инструмент, с който човеците изграждат реалност, с който добиват усещанията за истински живот на тази реалност.
Илюзията на холограмата не би била възможна без сетивността на човешката ръка.
Всичко, което изживявате, вие докосвате със сетивата си. Ръцете притежават едни от най-важните сетива – тези на допир. Реалността и материята са възможни благодарение на човешките ръце.
Човешките ръце свързват хората. Те преодоляват чувството на отделност. Човешката ръка, подадена за поздрав, казва „Аз съм тук! Ти не си сам!” и е поздрав към всички останали проявления на Бога у всеки.
Човешката ръка предава импулса на радостта от общуването. Човешката ръка гали и притиска в знак на любов, привързаност и единство.
Ние се докосваме един друг и чрез плодовете на човешката ръка – не непосредствено ръка за ръка, ръка в ръка, а опосредствано чрез онова, което тя е създала, произвела, подарила, оформила, откъснала, подала, предала.
Плодът на ръцете е създал най-трайната и най-устойчива мрежа на общуване и общност, и човешко единство, която е съществувала и в миналото, която ще съществува и в бъдещето, доказала своята успешност и устойчивост – търговията. Презирана от някои, тя винаги в основата си е форма на общуване между човеците чрез плодовете на техния труд и техните ръце. И колкото повече любов, старание и внимание е вложило човешкото същество чрез ръцете си в плода на техния труд, толкова по-ценено ще бъде това, тази добавена стойност в материята, която оживява плодовете на човешкия труд. Един ден ще се научим да различаваме това качество на нашите произведения, това качество на сътвореното от човешки ръце и тогава размяната ще има други измерения.


Да, човешката ръка е придатък на мозъка, на онова съвършено божествено ръководство, дадено на всеки от нас, което чрез ръцете получава обратна връзка и ориентир за света, в който се намира. И благодарение на същите тези ръце търпи своето саморазвитеие, самоусъвършенстване и разширение в света, който обитава, извън тялото, което управлява.
Ръцете са нужни за съществуването в триизмерната и някои други по-високи реалности. Те са абсолютно необходими, не само за оцеляването в тези реалности, но за духовното развитие и път, който изминавате като човешки същества в многото си животи.
Не пренебрегвайте ръцете, не пренебрегвайте плода на ръцете – най-човешкото измежду нашите сетива!
Ако нашият мозък е затворен в рамки и граници, то той е устроен така, че да се саморазвива и самоусъвършенства. И това става възможно благодарение на материалната опитност чрез сетивата, на преживяванията, на всичко което докосваме, правим и през което преминаваме, на сътрудничеството между мозъка, сърцето и всички части на тялото, и на многоизмерните ни тела.
Мозъкът се нуждае от опитността на ръцете. И колкото повече се развива тази опитност, тази умелост, тези енергийни канали, които текат през ръцете, толкова по-съвършено и по-пълно става знанието за нас самите и света. Толкова по-пълноценно става изживяването ни на живот в определаната реалност, която сме избрали, толкова по-ярки картини, спомени и файлове се натрупват в общата колективна памет на човечеството и на Божественото.

Ръцете могат и да рушат, но ръцете преди всичко са създадени да творят – да творят съвършенство!
Ръката е онази, която докосва творението в пребиваването ни на отделеност от цялото.
Благодарение на ръката ние не забравяме и си припомняме, и изживяваме чувството на общност с божественото и със себеподобните си.
Ръката докосва Бога!

Всички древни изкуства са и енергийни практики. Всички те развиват движенията на тялото и отделят особено внимание на ръцете. Най-древните форми на танц и театър са се родили именно и първо като движения на ръцете. Движения на ръцете, придружени и от движения на краката. Но ръцете са онези, които разказват история. Ръцете отварят и затварят вериги – енергийни ключове и клапани на тялото. Ръцете докосват себеподобните, краката докосват Земята, за да се свържат с Нея и чрез Нея към всичкото.


Ръката притежава могъщество да концентрира енергията на човешката мисъл и енергията на сърцето. Това тя може да прави чрез всички форми на изкуството - изобразителни изкуства, танц, музика, театър, сценични изкуства - всичко, което създава! Но ръката може да създава светове! Не случайно движенията на ръката често са изобразявани като магични жестове на промяна на реалност или сътворяване на такава. Силата на ръката, на ръцете, подценявана и омаловажавана през последните столетия на човешката история, е време да бъде възродена! Време е да си спомните, каква сила крият ръцете ви, с пълната осъзнатост, че тази сила трябва да бъде овладяна и свързана със сърцето.
Развитието на технологиите е добре да върви успоредно с развитието на човешката физика и умения – онези, които човек извършва със собственото си тяло, включително и великите умения на ръцете!
„Да вземеш съдбата си в ръце”, казваме. Да, точно това трябва да направите! Да вземете съдбата си в ръце и да не позволявате някой друг да измерва реалността около вас, да определя нейните параметри, да ви казва, какво съдържа тя.


Изследвайте, изследвайте със сетивата си, докосвайте с ръцете си, променяйте, общувайте със Земята, копайте, отглеждайте растения, берете плодовете на труда си!
Докосвайте животни!
Докосвайте себеподобните си!
Любете се!
Това е смисълът на човешкия живот, това е смисълът на изживяването на реалност!
Направете тази реалност красива!
Усъвършенствайте домовете си, усъвършенствайте градините си, превърнете ги в райски градини! Превърнете тази приказна планета отново в нейното изначално състояние на Рай - рай за живота, рай за онези, които искат да изживеят материална реалност!
Нека разделението на отделни човешки същества бъде олекотено, бъде облагородено чрез докосването и дейността на ръцете ви!
Ваша е силата да превръщате живота си в радост, да създавате красота и хармония в него. И на първо място сред вашите инструменти са ръцете ви, защото те са ръцете на Бога!


Вие не сте се превърнали от маймуни в човеци, но безуслово вярно е онова, което казва дарвинизма, че вашите ръце ви превръщат в човеци, в едни развити човеци!
Не изоставяйте онова, което ръцете допринясят в живота ви!
Не се отказвайте от досега до света чрез тях!
Доставете си радост чрез тях и всичко, което могат да ви дарят те. И тогава удовлетворението, в което вече мнозина от вас не вярват, че може да се обогатявате чрез честния си труд, е точно онова, което с радост ще извършите с ръце. При всички случаи от него ще зависи вашето благоденствие, благоденствието на целия ви организъм, на цялото ви тяло. Защото независимо, дали то ще се върне към вас, като паричен еквивалент или като изживяване, радост и разширение, това винаги означава благоденствие и благодат, и е проява на изобилието на вселената, която във всеки миг ви дава нови и нови възможности.

Бъдете най-добрата си проява!
Дайте възможност на ръцете ви да я сътворят!

На добър час!


Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи