Търсене в този блог

събота, 19 март 2016 г.

МОКРО ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА - ВЪВЕДЕНИЕ. КУРС по ФИЛЦ


През последните години има истински творчески бум и много хора проявяват интерес към всякакви занаяти, техники и художествени умения. Една от все още непознатите изобразителни техники е плъстенето на вълна. Известно по света като филц, фелт, кече, войлок, то е древно изкуство, което в последните десетилетия набира много почитатели и се развива с небивала скорост. На пръв поглед просто и достъпно, то дава необятни възможности за изразяване на всеки човек, който се е захванал с него. Може да бъде обикновено хоби, но може да прерасне в майсторство, занаят и изкуство, което не познава граници.

Уверено мога да кажа, че вълната, макар и труден материал за работа, съчетана с желанието, намерението и отдаването на човека, койте се е захванал с нея и с това изкуство, дават наистина безгранични възможности, много по-големи от всяка друга художествена техника и изобразително средство, не само в областта на арт текстила, но и въобще. Всичко зависи, докъде искате да стигнете, да проникнете, да се изразите, да сътворите. 

Повече за изкуството и занаята ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ може да научите в статията ми, посветена на тази тема: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post.html, а в ателието ми ще се запознаете с различни начини и техники на плъстене на вълна.

Първият урок е предназначен не само за начинаещи, но и за всички, които сами се учат и имат желание да систематизират знанията си, както и за тези, които не са удовлетворени от резултата и осъзнават, че някъде нещо им убягва.

Този основен урок отговаря на много ваши въпроси, дава липсващата информация за всичко, което сте искали да попитате и не е имало кого. 

Заставам зад онова, което преподавам с дългогодишния си практически опит и преподавателска дейност!

Това е един дълъг и много наситен с информация и практика урок, в който 5-те часа са недостатъчни да обхванат и най-важните неща, които трябва да знаете!




1. Теоритична част: 

Ще говорим за вълната - основният материал, от който се създават плъстените (филцовите) изделия:
  • Знаете ли, какви видове вълна има? Каква вълна ще ви трябва за проекта ви?
  • Откъде да си я купите? В какъв диапазон е цената й?
  • Как се съхранява вълната?
  • Какви материали за плъстене освен вълната са ви необходими?
  • Как се работи с различните видове вълна? 
  • Какво можете и какво не бива да правите, когато плъстите?
  • Какво ви подвежда и какво ви помага от циркулиращата информация и видео материли в мрежата?
  • Кое изделие от вълна всъщност може да наричаме филц или както е българското му наимнование - плъст. Защото освен красиво, то трябва да е и добре заплъстено, и качествено!
2. Практическа част:

За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" от два различни типа вълна - къделя, наричана още "дарашка вълна" и лента ("топс") -  се изработват последователно 2 малки парчета плат, т.нар. „нетъкан текстил“. 

Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на много други изделия за в бъдеще, както и за усвояването на други техники в заниманията, които предлагам.

3. Накрая, за "десерт", изработваме цвете, приличащо на петуния.





Ден: 27 март 2016, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа
Времетраене: 5 часа
Цена: 50 лв
Материалите са включени в цената и направеното си остава за вас!

 Място на провеждане: София
За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да приберете творенията си у дома.


Събитието във фейсбук: http://www.facebook.com/events/481516128716323/

Ако се интересувате от сухата техника за плъстене на вълна, която е съвсем различна и се нарича иглонабиване (needle felting, Nadel Filz), може да посетите заниманието, което ще се проведе в съботния ден на 26 март, от 11 до 16 часа. Информация за него може да намерите тук: http://svetlanaarts.blogspot.bg/2016/03/needle-felting.html 



Много от вас ме питат, колко занимания от курса по филц трябва да посетят. Отговорът винаги е бил - колкото искате! Вие решавате, от кое занимание имате нужда, в кой от обявените дни да дойдете в зависимост от вашата заетост и финансова възможност. 

А можете и да се свържете с мен, и да си "поръчате" занимание в делничен ден или през уикенда, като се договорим в зависимост от моята и вашата заетост. Цената за индивидуалните уроци е същата, както за груповите.

Все пак е хубаво да има известна последователност при избора ви и натрупване на знания от по-малкото към по-голямото.


******
Информация за работилниците и заниманията на курса по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам, може да намерите на страниците на блога ми 
и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.

Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи