Търсене в този блог

сряда, 22 юни 2016 г.

Най-честата грешка на хората, които се учат сами на плъстене на вълна или за етапите Felting - Fulling


Коя е най-честата грешка на хората, които се учат сами на занаята и текстилно изкуство плъстене на вълна? 




Това е степента на заплъстеност на изделието, откъдето идва липсата на здравина, трайност, устойчивост и лош външен вид, особено след кратка употреба. 

Грешката произлиза първо от липсата на критерий за това, колко трябва да се работи и кога изделието е готово. 



Много хора спират да обработват вълната за бъдещото филцово изделие едва на първата около 1/3 от процеса, която на английски се нарича Felting, но всъщност създава префелт (Pre-felt) - стадий, в който вълнените влакна едва са започнали да се захващат едно за друго, но няма никакво свиване или то е незначително. Именно свиването в следващите около 2/3 от времето и усилията за достигане на крайния резултат на завършената плъст се спестяват. Тази част от процеса на английски се нарича Fulling и именно чрез нея се достига до характерната здравина и единна структура на филца. Това важи за всички техники, без значение, дали се работи само с вълна или с вълна и готов плат, както и различни декоративни влакна и допълнения!

И така, когато гледаш една снимка в интернет и тя е с огромно приближение, ти не можеш да прецениш реалния изглед и структура на филцовото произведение. 

Защо решаваш, че то е крехко и рехаво? Когато не си видял на живо и пипнал едно добре изработено подобно изделие, как ще прецениш, кога твоето е готово? 

Гледаш клипче в Ютюб, където процес, който трае 6 часа е показан в 15 минути. Какво се случва в останалото непоказано време, което е 96% от цялото?! 

Мисли, проверявай, отбелязвай! 


Добре, ти си от тези, които обичат да четат. 

Четейки в интернет, какво трябва да правиш стъпка по стъпка, защо решаваш, че трябва да пропуснеш нещо, за да спестиш време?! 

Или смяташ, че си "открил топлата вода" и си направил рационализация, която ще съкрати процеса и намали цената?! 


Запомни, не всичко е бизнес! Има неща, които предшестват "бизнеса" и са много повече от него, затова за добро или лошо трудно могат да бъдат вкарани в неговите рамки. 


Има една българска поговорка: "Бързата работа, срам за майстора!" 


Тя важи с пълна сила за този занаят, в който няма бързо и лесно! 


А що се отнася до изкуството плъстене на вълна, то не е никакво изкуство без майсторлъка на занаята!


Светлана Костова
ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи