Търсене в този блог

Светлана Костова: „Създаденото с любов е дълговечно и носи светлина”

Едно интервю на журналистката от БНР Диана Христакиева с мен, излъчено на 21.01.2013 г от радио България в рубриките на ОБЩЕСТВО / СРЕЩИ. Записано и със снимки може да го намерите на сайта на Българско Нацоинално Радио: 
http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100235300/svetlana-kostova-syzdadenoto-s-lubov-e-dylgovechno-i-nosi-svetlina 

An interview with a journalist from the Bulgarian National Radio Diana Hristakieva with me broadcast on 21.01.2013 by Radio Bulgaria. Recorded with pictures can find it on the website of the Bulgarian National Radio.
Svetlana Kostova: "Things made with love are long-lasting and bring light"

Светлана Костова: „Създаденото с любов е дълговечно и носи светлина”Светлана води обучителни курсове за изработка на бижута и аксесоари от филц.
Снимка: личен архив

Обичам естествените неща, хора и взаимоотношения, харесва ми да творя с естествени материали. Обичам ръчно изработените неща, защото те имат душа и сърце. Любимият ми материал е вълната. С нея човек може да сътвори почти всичко! Вярвам, че развивайки артистичните си способности, ние осъзнаваме ролята си на творци на собствения си свят! 


С тези думи започна интервюто със Светлана Костова – човек, последвал и сбъднал детската си мечта да се занимава с изкуство. Светлана има магистърска степен по история, завършва и икономика, известно време работи в областта на рекламата. Професията й е престижна и добре платена, но не й носи удовлетворение.


© Снимка: личен архив

Оставаше си онова желание да се занимавам с изкуство – казва тя. – След дълго обмисляне и заради неудовлетвореността от това, което правя, от мястото ми в живота, от това, че влагах много усилия в работа, която по-скоро ме ограбваше, отколкото да ми носи радост, последвах детската си мечта. Буквално скочих в нищото, защото целият ми дотогавашен път беше свързан със съвсем различни неща. Всичко стана спонтанно. Не знам, ако сега трябваше да правя пак избор, дали бих го направила. Дали бих събрала смелост, но тогава го направих. В началото беше много трудно, но в крайна сметка си заслужаваше.

Светлана е автор на бижута, шалове, чанти и аксесоари за дома.

За мен е истинско удовлетворение, че дарявам късче радост и красота на хората в делника или празника. Нещо, което ще ги направи неповторими, оригинални и ще стопли душите им – казва Светлана и допълва: – Онова, което истински ме удовлетворява, е допирът с естествените материали като вълна, коприна, памук, хартия, дърво. Най-любима ми е вълната. Тя ме обсебва в най-хубавия смисъл на тази дума. Това е безценен материал, от който можеш да направиш както килим, постелка, дреха, каквито е имало от най-дълбока древност, така и модерни и съвременни аксесоари. Вълната е пластичен материал. Получават се много красиви издселия от взаимодействието между енергията на човека и вълната. Доскоро в България, колкото и парадоксално да звучи, много трудно си намирах материали. Намирах по-скоро груба вълна, която също използвам, но тя е повече за килими, пана и някои други аксесоари. Използвам също така коприна, лен, памук… Има неща, които толкова обичам, че намирам начин да ги оставя за себе си или за близки хора. Самият процес на изработка е доста дълъг и трудоемък. Човек влага, освен емоция и желание, и много енергия, особено в изработката на по-големите изделия.


© Снимка: личен архив

Произведенията на Светлана Костова се търсят както на българския пазар, така и зад граница. Нейни творби има в САЩ, Холандия, Малта…

Светлана води и обучителни курсове за изработка на бижута и аксесоари от филц:


© Снимка: личен архив

Има огромен интерес – казва тя. – Хора от всякакви възрасти се интересуват от тази работа, но специално при мен идват предимно жени, които са високообразовани, с много добри професии и добри доходи също така. Те, точно като мен навремето, усещат липсата на занятие, в което да влагаш душата си, да излиза нещо красиво от ръцете ти. Аз мисля, че този стремеж е присъщ на всяка жена. Може би това ги привлича и много от тях са с пълното съзнание, че искат да развиват творческата си същност, дори това да остане само хоби, да не се превръща в професия.”

Разковничето на успеха според Светлана е човек да работи, без да мисли за печалбата, да влага любов и да дава всичко от себе си в онова, което прави: Аз съм много щастлива, че в най-трудните моменти – първите години, когато имах необходимост и от пазарна ориентация, освен желанието да творя изкуство, до мен беше моят съпруг и той ме подкрепяше, дори настояваше по-рано да направя този преход, но аз не смеех. Най-вече беше до мен. Иначе другите ми близки с голям страх гледаха на това мое решение. Обаче виждаха какъв хъс и какво желание има у мен и нещата започнаха полека да се случват. Сега може би дори не си спомнят какво съм правила преди това. Що се отнася до вдъхновението, то идва най-вече от общуването с природата. Вдъхновение ми носят и медитацията, музиката, поезията…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи