Търсене в този блог

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

КАК ДА ПЕРЕМ ДРЕХИ И АКСЕСОАРИ ОТ ВЪЛНА И ВЪЛНЕН ФИЛЦ?


Като творец в областта на художествения текстил, който създава произведения, дрехи и аксесоари в техника филц и преподава тези свои умения на много хора, често ми се налага  подробно да обяснявам, как да се грижим, поддържаме и почистваме естествените, красиви и скъпи материи като вълна, коприна, лен, памук. Това ме мотивира най-накрая да напиша подробни инструкции, които да публикувам в блога ми, за да могат да бъдат използвани от всички, които се интересуват.

Тази е първата тема, която ще разгледам. Знам, че не обичате да четете дълги описания, но се налага J!
А ще установите и че си струва!

Почистване и пране на вълнените изделия

Преди години това знание естествено се е предавало от майка на дъщеря, от баба на внучка, а някои от дрехите и аксесоарите са оставали като скъпа реликва, носена от поколение на поколение.
През последните десетилетия, в света, в който властват нефтопродуктите и заместителите, то бе почти забравено.
Понастоящем все повече хора избират естествените материи, които не предизвикват алергии, статично електричество, не запарват и не замирисват. А са просто красиви, удобни и дори лесни за поддръжка, въпреки насадената представа за точно обратното.

Вълната и нейните уникални свойства

Ако имате дреха или аксесоар от чиста вълна, тя се поддържа изключително лесно, защото няма нужда от често пране. Естествената вълна, когато не е била подложена на агресивна заводска обработка и са запазена структурата и състава й, има способност за самоочистване.
Изделията от чиста 100% вълна, без други примеси, дори и след многодневно носене много трудно могат да приемат телесни миризми и то само частично. Затова те са предпочитани от професионалните планинари, алпинисти и спортисти, свързани с дълго пребиваване в екстремни условия.
За тези, които носят истински вълнени чорапи в студеното време или на планина, вероятно не са тайна комфорта и топлината им. Колкото и да са мокри краката ви, няма да се простудите. Но и чорапите, макар и мокри, не миришат! И не се нуждаят от ежедневна смяна.
Ако е поел все пак някакви миризми, можете да оставите вълнения продукт, да се проветри на чист въздух и той ще има свеж аромат само след няколко часа.

В стремежа си към чистота и идеална хигиена, често перем или почистваме дрехите си по-често и повече от необходимото. За вълнените изделия обаче, в т.ч. филцовите, и особено връхните дрехи от специални и скъпи материи, това не само е излишество, но може бързо да ги съсипе!

Пране на вълнените изделия
 Макар и с много редки изключения, филцовите и плетените изделия от вълна се ПЕРАТ САМО НА РЪКА! Не си правете експерименти с прането в пералня машина! Резултатите обикновено са силно разочароващи. Дори ако имате етикет на фабрично произведената ви дреха, съдържаща вълна, указващ че тя може да се пере в пералня, за предпочитане е, да я изперете на ръка.
Когато е нужно, особено при чисто физическо замърсяване, може внимателно да изперете в студена или хладка вода до 30 градуса по целзий САМО С ВОДА.
Може да направите това и с мек препарат, подходящ за пране на вълна и коприна. В момента на пазара има огромно разнообразие от такива, най-вече течни, миещи средства. Ако не разполагате с подобно, можете да използвате шампоан за коса за тази цел.
Разтворете необходимото количество миещо средство в съответното количество хладка (до 30 градуса по Целзий) вода, както е указано на бутилката на препарата. Това обикновено е 1 капачка на 4-5 литра вода (количество, побиращо се в 1 леген или умивалник).
Потопете изделието в сапунения разтвор.
Перете, като стискате тъканта внимателно с ръцете си.
Не извивайте! Не търкайте!

Малките аксесоари като брошки, колиета и дори неголеми шалове, може да перете дори на чешмата под течаща студена или хладка вода с течен сапун или шампоан

Плакнене

Алкалният състав на перилните препарати е голям враг на белтъчните влакна, каквито са вълната и коприната и ги разгражда при по-дълъг контакт с него. Затова след изпиране плакнете старателно с вода докато тя стане прозрачна, т.е. сапуна е напълно отмит.
Много е важно да не променяте температурата на водата, когато плакнете!
Накрая е добре да изплакнете с вода, в която сте разтворили около 50-100 грама оцет на 4-5 литра вода, за да се неутрализират остатъците от сапун във влакната, особено, когато изделията са по-плътни или по-дебели. Ако след тази процедура миризмата на оцет е твърде силна, може да я премахнете с още едно изплакване с чиста студена вода.

Изстискване и сушене на вълнени тъкани и дрехи

 След това нежно изстискайте водата с ръце, без да извивате или огъвате.

Внимателно абсорбирайте останалата във вълненото изделие влага с памучна кърпа, като го увиете в нея и просо попивате.
 
Моля ви, НИКОГА НЕ ПЕРЕТЕ В ПЕРАЛНЯ И НЕ СУШЕТЕ В СУШИЛНЯ, освен ако не искате да сплъстите вълната безконтролно, да намалите размера на изделието си и да постигнете неимоверна плътност и дебелина!


ВЪЛНАТА НЕ СЕ ИЗБЕЛВА С БЕЛИНА!!! Никога не използвайте белина за почистване на петна върху вълнени дрехи или за цялостно избелване, защото тя ще разгради вълнените влакна

При намокряне вълната става уязвима и се деформира много лесно. Особено податлива е на разтягане. Затова вълнените изделия е добре да съхнат в хоризонтално положение върху кърпа или сушилка. Това важи особено за големите пана, килими, шалове и пуловери.
Избягвайте простиране на директна слънчева светлина, особено на боядисваните тъкани, за да не излинеят цветовете. Това важи най-вече за ръчно обагрените влакна и тъкани, при които не са използвани агресивни химически методи на боядисване, каквито се практикуват в заводите.
Категорично забравете сушенето на вълнените тъкани на директна топлина! Това може да ги повреди и най-вече ще доведе до тяхното смаляване! Този съвет важи и за електрически електроуреди, радиатори, дори радиаторите на парното, ако те са силни.

Гладене на филц и вълнени дрехи

Ако искате, можете да гладите на пара някои видове филцови тъкани, вълнени плетива и дрехи, но на средно ниска температура на ютията – на степени за коприна или вълна (1 – 2 точки). Може да гладите и през влажна памучна кърпа.
Добре е при гладене самата вълна да е леко влажна, иначе ефектът от гладенето ще бъде незабележим.
Не гладете на повече от 150 градуса по Целзий! Рискувате да повредите влакната и да деформирате изделията и размера им.

Химическо чистене

Химическо чистене е възможно, но за предпочитане е ръчното пране, особено когато става въпрос за ръчно изработени и обагрени изделия. Химическото чистене е много по-агресивно към тъканите, особено към естествените влакна, а и определено ароматът, който остава след него не е особено приятен.

***

Всичко, казано и описано по-горе, важи почти без изключение и за изделията от естествена коприна.

Грижете се добре за вашите вълнени и копринени дрехи и аксесоари и те ще се грижат за вас и ще ви служат много дълго.

А ако ви омръзнат, винаги може да ги рециклирате, превръщайки ги в нещо друго или съчетавайки ги с други материи в чисто нов продукт.

И не забравяйте – ЕСТЕСТВЕНОТО Е ВИНАГИ НА МОДА!

Светлана Костова - ЛАнААрт 

 
P.S. Тази статия е първата от цикъл, посветен на съхраняването, поддръжката и почистването на плъстени изделия от вълна, вълнени тъкани и плетива.

Статията е моя, авторска, плод на дългогодишния ми личен и професионален опит, така че цитирането на този източник най-малкото е проява на уважение към времето и труда ми, положен да я напиша. Предварително ви благодаря!
Светлана Костова. Как да перем дрехи и аксесоари от вълна и вълнен филц? http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/02/blog-post_14.html

 

3 коментара:

  1. Браво, Светле !Статията наистина е много полезна и интересна !Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви, статията ви е много полезна :) Така трябва да сме всички хора да споделяме с останлите опита си, така човечеството въри напред !

    ОтговорИзтриване

Translate

Последователи