Търсене в този блог

петък, 31 юли 2020 г.

Как се прави мармалад? Мармалад от круши.


Да съхраним лятното изобилие е една от задачите ни през годината! Изобилието на слънчева светлина, пътешествия, преживявания, даровете на Природата ... С някои е по-лесно, други изискват усилие, но то винаги се отплаща със сладостта на удовлетворението да направиш нещо със собствените си ръце.
Едва ли има човек, който не харесва домашно приготвените храни. Сред тях са сладка, марамалади и конфитюри, които внасят сладост в живота ни - хубава, естествена и без консерванти! Добавената захар към консервираните плодове се превръща във фруктоза, която е полезна и лесно усвоима от човешкия организъм.

Съществуват различни рецепти за съхраняване на плодовете. Аз най-много харесвам мармаладите, защото не са толкова сладки и имат вкус и аромат, който ги доближава до този на плода, от който са направени. 

Кои са принципите за направа на мармалад?
  1. Трябват ви по-узрели или дори презрели плодове - един или няколко вида. 
  2. Набрани или купени, измивате ги добре, очиствате дръжки, семки, костилки. 
  3. Нарязвате ги и ги заливате с вода, която трябва едва да ги покрие. 
  4. Варите в широка тава до омекване и частично извиране на водата. Разбърквате често с дървена лъжица. На пазара се намират такива електрически уреди с широка тава, капак и термо регулатор, които са много удобни. Често те имат незалепващо покритие, което ви спестява част от бъркането на сместа.
  5. Когато течността поизври, в старите рецепти се препоръчва да претриете през цедка, за да отстраните някои по-твърди части. Аз лично предпочитам да ги пасирам с пасатор с устойчив на топлина метален накрайник.
  6. Добавяте захарта, чието тегло може да варира от 15 до 30% от това на плодовете.
  7. Доварявате още малко сместа със захарта. Гъстотата, при която трябва да спрете, се определя на око. От нея зависи и трайността на получения мармалад. По-добре е да сте изпарили по-голямата част от течността преди да сложите захарта, защото след сипването й при плодовете, сместа започва силно да клокочи и да пръска. Затова трябва да бъркате непрекъснато. Това разбира се не бива да продължава дълго. Може да спрете, когато при разбъркване дървената лъжица оставя следи по дъното на тавата, които се запълват отново след нколко секунди. Опитът ще ви научи!
  8. Насипвате готовия горещ мармалад в бурканчета, които са предварително измити и подсушени. В миналото са покривали и завръзвали отгоре с хартия, целофан или пергаментова хартия и са завръзвали. Това е достатъчно, продуктът да бъде траен. Аз лично предпочитам да затворя с капачка и да обърна бурканите с дъното нагоре, докато сладкото изстине. 
  9. По желание за по-голяма трайност (за няколко години!) може да стерилизирате бурканчетата с мармалад на 100⁰ С за 15 минути от завирането на водата.

Конкретната рецепта за сладко от круши, която използвам е следната:
  • 2,5 кг круши (или смес от круши и джанки, сливи или др. плодове)
  • 750 г захар
  • 4-5 зърна карамфил (по желание)
  • няколко листенца индрише (по желание)
Измивам крушите, почиствам ги от частта със семките и загнилите части. Нарязвам ги и ги измервам. После ги изсипвам в тавата и сипвам вода, която да не ги покрива, а да е малко под горното ниво на плодовете. Варя и бъркам отвреме на време с дървена лъжица докато сместа се сгъсти. Пасирам. Добавям захарта и карамфила. Отново варя и разбърквам често. Накрая добавям и индришето. Насипвам готовия мармалад в чисти сухи бурканчета. Обръщам с капачките надолу, докато изстинат.

Съхранявайте на хладно и защитено от слънчева светлина място. 
Може да добавяте сладкото към сладкиши с или без печене, да гарнирате сладолед, да използвате за сосове към месо и други кулинарни приложения. 

Усилията си заслужават! Да ви е сладко!


Светлана Костова


Забележка: В този текст са използвани насоки от книгата "Домашно консервиране на плодове и зеленчуци" със съставител к.б.н. Здравка Икономова, издание на Хелиопол, 1997 г. ISBN 954-578-115-7

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи