- Измивате касиса и премервате, колко тежи.
- Измервате същото количество захар и я смесвате с плодовете в по-голям съд.
- Размесвате добре двете съставки. По желание може да смачкате с ръчна преса част от плодовете или да използвате пасатор.
- Пълните измитите предварително бурканчета със сместа и затваряте добре с капачките, които не бива да превъртат.
- Поставяте бурканчетата в тенджера или специален казан-стерилизатор и ги покривате с вода. Загрявате водата и след като заври, засичате 15 минути за стерилизиране. След изтичане на тези 15 минути изваждате внимателно бурканчетата (има проспособления за това като щипки) или пък изливате внимателно водата и с термоустойчиви ръкавици ги обръщате с капачките надолу, докато изстинат. Едва след това може да ги изправите и подредите с капачките нагоре.
Затворената в бурканчета сладост може да съхранявате години наред на хладно и защитено от слънчева светлина място.
Може да добавяте сладкото към сладкиши с или без печене, да гарнирате сладолед, да използвате за сосове към месо и други кулинарни приложения.
На всички привърженици на природосъобразното и полезното хранене напомням, че това сладко няма никакви консерванти! Добавената захар към консервираните плодове се превръща във фруктоза, която е полезна и лесно усвоима от човешкия организъм.
Добавете аромат и сладост в живота си!
Светлана Костова
Няма коментари:
Публикуване на коментар