Търсене в този блог

четвъртък, 30 юли 2020 г.

Сладко от касис, бяло или червено френско грозде

Има плодове, чийто великолепен вкус се разгръща само, когато ги обработите. За мен такива са различните видове касис, френско и цариградско грозде. През годините открих много лесен начин за тяхното консервиране, който запазва натуралния им вкус.
  • Измивате касиса и премервате, колко тежи. 
  • Измервате същото количество захар и я смесвате с плодовете в по-голям съд. 
  • Размесвате добре двете съставки. По желание може да смачкате с ръчна преса част от плодовете или да използвате пасатор.
  • Пълните измитите предварително бурканчета със сместа и затваряте добре с капачките, които не бива да превъртат.
  • Поставяте бурканчетата в тенджера или специален казан-стерилизатор и ги покривате с вода. Загрявате водата и след като заври, засичате 15 минути за стерилизиране. След изтичане на тези 15 минути изваждате внимателно бурканчетата (има проспособления за това като щипки) или пък изливате внимателно водата и с термоустойчиви ръкавици ги обръщате с капачките надолу, докато изстинат. Едва след това може да ги изправите и подредите с капачките нагоре.    
Затворената в бурканчета сладост може да съхранявате години наред на хладно и защитено от слънчева светлина място. 
Може да добавяте сладкото към сладкиши с или без печене, да гарнирате сладолед, да използвате за сосове към месо и други кулинарни приложения. 

На всички привърженици на природосъобразното и полезното хранене напомням, че това сладко няма никакви консерванти! Добавената захар към консервираните плодове се превръща във фруктоза, която е полезна и лесно усвоима от човешкия организъм.

Добавете аромат и сладост в живота си!

Светлана Костова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи