Търсене в този блог

Творчество под звуците на класика - интервюта на журналистката Елена Хубанова с мен, излъчени по БНР, програма „Христо Ботев“ * Creativity with the sounds of classics - two interviews by journalist Elena Hubanova with me broadcast on the Bulgarian National Radio program "Hristo Botev"


"Creativity with the sounds of classics" - two interviews by journalist Elena Hubanova with me broadcast on the Bulgarian National Radio program "Hristo Botev"
*********************************************************************************

Интервю на журналистката Елена Хубанова с мен, излъчено на 21.03.2011 г. по БНР, програма „Христо Ботев“ от 16:30.
Темата е творческият акт като сътворение и призоваване на доброто. Българската традиция жените да сътворяват собствения свят в тъканите, шевиците и бита.

В „Музикална радиоенциклопедия” през март: поредицата „Оптимизмът – начин на мислене”

Творчество под звуците на класика

Своите картини с български шевици върху коприна тя рисува под звуците на шедьоврите на Бах, Вивалди и Моцарт, както и на български фолклор и уърлд мюзик. За гостенката ни художничката Светлана Костова творческият акт е като сътворение и призоваване на доброто.

******************************************************************************


И продължението:

Звукови хроники „Занаят в изкуството и изкуство в занаята или за отношението към творческия процес”: Българските приложни занаяти

 / 1265 преглеждания

Българските приложни занаяти постепенно възникват и израстват от тясната семейна среда и се превръщат в изкуство. Към края на 14 век изкуствата и занаятите в България са многобройни и разнообразни.
Неувяхващата красота на това изкуство може да се види българската бродерия с нейните пъстри и заплетени геометрични фигури. Смисълът на шевиците е семантичен, не случайно самата шевица е наричана „писмо”. Българският народ в своето многовековно съществуване е създал изящни предмети от дърво, метал, тъкани и глина.
Гост в предаването е художничката Светлана Костова, която рисува елементи от автентични шевици върху коприна. Така животворни символи оживяват по нов начин, като картина.

18 февруари
Интервюто може да чуете тук: http://bnr.bg/hristobotev/post/100310464

Translate

Последователи