Търсене в този блог

ОСНОВЕН КУРС ПО ФИЛЦ. ВЪВЕДЕНИЕ В ПЛЪСТЕНЕТО НА ВЪЛНА.

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА ЗА ОСНОВНИЯ КУРС ПО ФИЛЦ
(курс за начинаещи)

Този цикъл от занимания е първоначално докосване до стария занаят дошъл до нас през вековете. Изкуството, популярно по света под много имена - филц, фелт, вилт, кече или на български плъст, нетъкан текстил от вълна, се създава чрез различни техники и прийоми, които носят същото обобщено име, но често са коренно различни.
ФИЛЦЪТ, както е популярното и у нас с немското му наименование, е най-бурно развиващото се днес текстилно изкуство, идващо от древността, а техниката му е много богата и непрекъснато се обновява. Тя е вълнуваща и интересна и разкрива все нови и нови области на приложение. А работата с естествени материали е радост за душата и разтоварва от ежедневния стрес чрез сътворяването на красиви неща със собствените си ръце.
Повече за плъстенето на вълна може да научите от тази моя статия: Що е то ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ?
Опитът ми в груповата и индивидуалната работа при преподаването на техниките за създаването на различни видове изделия чрез плъстене на вълна са залегнали в основата на програмата на заниманията на курсовете по филц, която следва определена последователност и уменията се надграждат постепенно, като образно казано, се върви по пътя на една разширяваща се спирала.Курсът се провежда целогодишно в събота и/или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение. 

Заниманията са тематични и с малки изключения са обикновено 5 часови и много интензивни, като често тези 5 часа не стигат.

Правя и индивидуални занимания по същата програма в удобно и за двете страни време в делнични или празнични дни.


Участието в тези занятия е свободен избор, при който всеки може да спре в даден момент или да дойде само да научи нещо, което го интересува.  А може и да прекъсне за определен период и след време да посети заниманията, които е пропуснал с някоя следваща група.


Горещо препоръчвам обаче, да не пропускате първите 5 занимания, които са основополагащи, както и мастеркласа за съвременни нетрадиционни техники за багрене на вълна. Всяко от тези занимания е изключително важно за по-нататъшното ви развитие като творец в областта на плъстенето на вълна и ще ви даде възможност да продължите в правенето на по-големи и по-сложни проекти.

Заниманията за създаване на различни видове цветя са предназначени само за онези, които проявяват интерес. Същото се отнася и за интересното занимание за създаване на ваза от буркан или бутилка.


Моите работилници си поставят за цел да ви научат на истински умения. Подхождам към заниманията си с отговорност, но и с много хъс, защото искам да ви предам всичко, което чувствам и знам, защото истински обичам това, което правя. То е мой съзнателен избор! Забавлението присъства, но то е за тези, които се влюбят, в онова, което усетят у себе си, работейки с вълната - този невероятен материал, който притежава безкрайни възможности!

*******************************************************************************************************************************************************************

Въведение в мокрото плъстене на вълна. 

7 часа


Този 1-ви урок е предназначен за онези, които не са се докосвали до това интересно и оригинално изкуство и занаят. Но ще бъде полезен и за всички, които опитват да се учат сами на плъстене чрез интернет. 

В него съм обобщила многогодишния си опит. Давам отговор на въпросите, които вълнуват тези от вас, които вече правят своите първи стъпки и на тези, за които още не сте се сетили да си зададете. 

Давам съвети за онова, което е валидно и най-подходящо за нашите настоящи материали и условия в България. Първите стъпки във всяко изкуство и занаят са свързани с овладяването на изразното средство. Трябва да му знаеш възможностите, за да можеш да се изразиш чрез него. Ако рисуваш, се учиш да рисуваш с различни бои, да използваш помощни материали, усвояваш много техники и когато напреднеш, тогава можеш да избираш, как най-добре да се изразиш чрез изкуството.

Усвояването на вълната като изразно средство и материал за творчество е по-различно, но изисква не по-малко време, желание и най-вече отдаденост, която може да наречем и любов!

Този основен урок отговаря на много ваши въпроси, дава липсващата информация за всичко, което сте искали да попитате и не е имало кого: • Какво знаете за вълната - основният материал, от който се създават плъстените (филцовите) изделия?
 • Знаете ли, какви видове вълна има? Каква вълна ще ви трябва за проекта ви?
 • Откъде да си я купите? В какъв диапазон е цената й?
 • Как се работи с различните видове вълна? 
 • Какво можете и какво не бива да правите, когато плъстите?
 • Какво ви подвежда и какво ви помага от циркулиращата информация и видео материли в мрежата?
 • Кое изделие от вълна всъщност може да наричаме филц или както е българското му наимнование - плъст. Защото освен красиво, то трябва да е и добре заплъстено, и качествено!


За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" от два различни типа вълна - къделя, наричана още "дарашка вълна" и лента ("топс") -  се изработват последователно 2 малки парчета плат, т.нар. „нетъкан текстил“. Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на много други изделия за в бъдеще.Накрая за десерт изработваме цвете, приличащо на петуния!*******************************************************************************************************************************************************

Суха техника (иглонабиване). 

6 часа.


Това занимание от курса по филц е посветено на т.нар. суха техника при плъстенето на вълна, наречена още иглонабиване.
На него ще научите:
 1. Какви видове игли за филц има като сечение и номерация, за какво са предназначени и как се работи с тях. 
 2. Видове държачи за игли и функции.
 3. Какви подложки се използват.
 4. Препоръки за безопасност и щадящи ръцете движения.
 5. Апликиране.
 6. Изработване на малък плосък детайл, например лист на цвете или дърво.
 7. Изработка на малки обемни форми - топчета и фигурка по шаблон.Ще научите и няколко ценни съвета от моя личен опит, като тези например:

 • Как да работим са различни видове и типове вълна?
 • Как да направите идеалното топче за няколко минути?
 • Как да създадете многоцветни топчета?  
 • Как да съчетаете изработените плоски и обемни форми, за да създадете цветя, украшения като брошки, гердани, гривни, а защо не и килим!?
 • Как най-лесно може да направите малка филцова играчка?
 • Как да прикачим окачалка за брошка с игла за филц?
 • Как да поправим грешки и недостатъци, получени при мокрото плъстене?
******************************************************************************
******************************************************************************************************************************************************************


Изработка на малки обемни форми с мокра техника (плъстене). 6 часа.

Ориентирано към малките обемни форми в плъстенето, заниманието е много практично!

Наученото по време на работилницата и прилагането му след това ще ви даде възможността да го използвате като акцент не само при бижутата, но и в различни други изделия като брошки, чанти, дрехи.И както в простотата се крие съвършенството, сигурно сте разбрали, че създаването на едно топче, шнурче или друг елемент, може да е по-трудно от направата на нещо по-голямо и по-сложно. Много хора се сблъскват с непреодолими трудности в това отношение.Има няколко основни правила и тънкости, познаването на които ще ви позволи да бъдете удовлетворени от резултата, когато създавате малки обемни форми от вълна. На тях е посветено това занимание:

1.  Основни принципи на работа при създаване на малки обемни форми в мокра филц техника.

2. За усвояването на техниката се изработват основни изходни форми във филца като:- топчета - едноцветни, многоцветни и многослойни;
- производни на топчетата малки обемни елементи;

- едноцветен шнур;
- многоцветен шнур.3. Изработка на халка, пръстен или гривна.
Някои от вас за това време може да се справят и със задачата, да си създадат елементи за цял комплект собственоръчно изработени украшения, които да сглобят вкъщи или при някое следващо наше специализирано занимание за изработка на бижута.
*****************************************************************************
********************************************************************************************************************************************************

Изработка на малко цветно пано (картина) от вълна с мокра техника (плъстене) по предварително създаден проект с отчетливи контури и спазване на предварителния замисъл чрез негативен (обратен) метод на орнаментиране. Живописно рисуване с вълна.

7 часаЕдин от най-древните методи за изработка на плъсти - килими, дрехи и други изделия, където е необходимо да се спазят традиционни изисквания за символите и композицията.


От друга страна, той е изключително съвременен с възможността за създаване на истински произведения на изкуството със средставата на текстила.


Вече се използва все по-широко от съвременни художници и дизайнери, които създават предварително проектите си на хартия или компютър.
Уменията, които ще добиете на тази работилница, могат да ви послужат не само за създаване на пана, но и на възглавници, чанти, шалове, дрехи, килими, декорация. 
Ще ви споделя и моя опит, и тънкости!

Участниците ще се запознаят с два от начините да се направи такова произведение и ще изработят своето вълнено пано (картина) чрез осъвременения метод.


За целта е необходимо да сте предварително подготвени с проект върху картон или лист хартия с размери не по-малки от 30 см и не по-големи от 60 см.
*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


Нунофелтинг (нунофилц).

7 часаИзкуството на плъстенето на вълна, познато още от древността като филц, фелт, вилт, кече, преживява небивал подем в последните десетилетия. Преди около тридесетина години древното умение е обогатено с една нова техника, която привлича много творци и ги вдъхновява.
Нуно-фелтинг (нунофилц) е техника на плъстене на вълната с тъкан. „Нуно“ преведено от японски означава „тъкан“.

Вълната и използваната готова тъкан стават едно цяло в процеса на заплъстяване и образуват една изцяло нова структура, която има много интересен релеф и окраска.

Най-изисканите и естетични комбинации се получават, когато заедно с вълната се използват тъкани от естествени влакна като вълна, коприна, лен, памук.


При всички случаи крайният резултат от съчетаването е винаги уникален, като произведение на изкуството,което можем да превърнем в аксесоар, пано или дреха.

- Запознаване с техниката.
- Декориране на плат с вълна.
- Плъстене - тънкости и особености.Необходими материали за заниманието:

- сравнително тънък плат с рехава структура, желателно естествена материя от коприна, вълна, лен или памук, който курсистите си осигуряват предварително.

- малко количество обикновена или мериносова вълна е включена в цената на заниманието.

******************************************************************************************************************************************************************************************************************

Изработка на цветя - ФИЛЦОВИ РОЗИ, БОЖУРИ И КАМЕЛИИ.

6 часа


Близко до природата или плод на въображението, всяко филцово цвете е уникално! 

Освен че не вехнат, тези цветя от вълна са стилни, оригинални и неповторими! 

Могат да бъдат използвани като брошки-украшения за вашите дрехи, шалове, шапки, чанти, колани, за косата или за декорация.А може да ухаят като истински, ако им добавяте аромата на любимия си парфюм или етерично масло. Това ухание ще бъде трайно дори за най-летливите аромати, защото вълната има невероятното свойство да го запазва с дни.

Има много начини да се направи цвете от вълна чрез плъстене. По-точно казано, има десетки такива начини! При всяка отделна техника украшението добива съвсем различен характерен вид.

Това занимание от курса по филц е посветено на моите начини да създавам плъстени рози, но типовете цветя, които може да направите са много повече - божури, камелии, цъфнали плодни дървета и дори орхидеи, а цветята от страната Фантазия няма да ги броим! :)  .
Разбира се, може да направите цвете и чрез "свободна" техника и вдъхновение, но има някои типове цветя, които се правят по точно определен метод и тази конкретна визия на филцовото творение може да се постигне единствено по този начин!


За времето на заниманието ще научите няколко техники за направата на филцови цветя и ще си тръгнете със своите цветя, а довършителните работи по тях и превръщането им в украшения ще направите в къщи.Ние не работим с готов фабричен плат, с готов филц, а сами създаваме материята, формата и структурата на цветята от безформената маса на непредената вълна!


Това е работилница, в която се прилага наученото досега, както и доста тънкости от опита на преподавателя.**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Филцови макове. Работилница.

3 часа


Предлагам ви моят начин на изработка на нежни макове-украшения чрез плъстене. Те се отличават с деликатност и оригиналност. Ако сте любопитни, какъв е той и желаете да си изработите сами подобни цветя, сте добре дошли на тази вълнуваща работилница!*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

ЦВЕТЯ-ЗВЕЗДИ ОТ ВЪЛНА. 

3 часа
Създаването на цветя от вълна чрез плъстене е богат творчески процес, който освен фантазия, изисква и множество технически умения, без които в света на материята е трудно да изразите замисъла си или да претворите многообразието на природата.


В това занимание на курса по плъстене на вълна ще ви науча на интересна техника за правене на цветя, които приличат на звезди, но типовете цветя, които може да направите са много, много повече! 

Преподавам своя опит и открития!В зависимост от използваната вълна и вашите умения те могат да са по плътни или ефирни.


Обикновено тези типове цветя излъчват някаква екзотика и могат да имат доста ефирен вид, подходящ и за лятото!

Всеки от вас ще си тръгне с цвете (цветя), но окончателното им превръщане в брошка-украшение ще направите в къщи.


*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Изработка на цвете в техника нунофелт (нунофилц).

3 часа


Това занимание е посветено на една интересна техника за правене на цвете от коприна (или подходящ плат) и вълна. В зависимост от желанието Ви, цветето може да бъде с преобладаване на коприната или на вълната.

- Подходящи материали.
- Изработка на шаблони.
- Плъстене на мериносова вълна и коприна за получаването на цвете.

Изработката на подобен вид цветя отнема часове и понякога окончателното им довършване става извън времето на курса.


******************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Създаване на ФИЛЦОВО ЦВЕТЕ с обемна чашка.

5 часа
Експериментирайки, преди години открих свои начини да създавам оригинални цветя от вълна чрез плъстене. Те не приличат на никои други създадени в техника филц - имат обемен елемент - чашка или тичинка, който е единен, безшевен и не се деформира при носене и пране. 


Могат да приличат на камбанки, лалета, орхидеи или други природни творения, но най-интересни са, когато са родени от фантазията.

Техниката е сложна, но голямата тайна се крие във въображението и това да се оставите и последвате онова, което се случва в момента!


Това творческо занимание е майсторски клас, на който преподавам своите открития, опит и тънкости. Ако сте любопитни да ги научите, елате на тази работилница!
**********************************************************************************************************************


Създаване на ФИЛЦОВО ЦВЕТЕ с екзотична визия.

3 часа


Тази работилница също е плод на собствени открития, опит и тънкости. Ако сте любопитни да ги научите, заповядайте! Ще си тръгнете и с оригинално цвете!
****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Техники за създаване на  филцови цветя с рамка и конструкция. 

4 часа.
Тези интересни техники са подходящи за създаване на сложни и обемни плъстени цветя, както стилизирани и плод на фантазията, така и изключително реалистични.
Те са подходящи да предадем красотата на розите, сложната форма и обем на ириса, разнообразието на орхидеите, да претворим цветни клончета или такива, отрупани с плодове.

Придобитите умения и собствената ни фантазия в тази област могат да бъдат използвани за създаване на модни аксесоари, като брошки, цветя за шапки, домашна празнична декорация, сватбени украси и орнаменти, а защо не и предмети на изкуството!

По време на заниманието се усвояват основните принципи на работа за изработка на различни видове листа, тичинки, стъбла, плодчета.

Моля, имайте предвид, че изработката на подобен вид цвете, а още повече цветна композиция отнема много часове, а понякога и дни, затова довършването му обикновено става извън времето на курса.
Все пак, най-важното е усвояването на принципите на работа, някои тънкости и практически опит по време на заниманието! ************************************************************************************************************************************************

Създаване на оригинална ВАЗА, СВЕТИЛНИК, МОЛИВНИК или съд за съхранение чрез плъстене.

3 часа.


Това занимание е предназначено да ви научи, как да облечете обикновен буркан, бутилка, ваза или друг съд с вълна, как да го украсите и как да заплъстите вълната към него, за да стане той дизайнерска вещ, която да блесне в дома ви. 
*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Мастерклас - Съвременни техники за багрене на вълна в неголеми количества, подходящи за домашни условия и за творци в областта на приложните изкуства.

5 часа


Заниманието е изключително ценно и плод на личния ми практически опит.
Наученото може да бъде от огромна полза и на хора, които не се занимават с плъстене, а с други приложни изкуства, като пачуърк, плетене, смесени техники и др.
 • цветен кръг и теория на цвета;
 • видове влакна и багрила;
 • бои за вълна - видове, инструментариум и начин на работа;
 • традиционно багрене;
 • нетрадиционно багрене на малки количества вълна (лента и топс);
 • секционно багрене;
 • последващо багрене;

Участниците е добре да си носят предварително изработени плъстени цветя, платно, топчета, обемни елементи или др. подобни неголеми изделия и/или вълна, които да боядисат по време на заниманието.
Разбира се, може и на място по време на заниманието да си направят подходящи за целта малки парчета платно и обемни изделия, които да обагрят веднага.*********************************************************************************


Мастерклас -

БАГРЕНЕ С ПРИРОДНИ БАГРИЛА на вълна, коприна и готови изделия от тях с екстракти от растения

6 часа

Освен екологични и здравословни, естествените багрила придават на тъканите и дрехите особено благородство и хармония на цветовите съчетания, присъщо на всичко в Природата.

В природното багрене няма точни рецепти, но има принципи, които трябва да се знаят. И макар, че винаги има елемент на изненада и експериментиране, знанието винаги ще ви отведе по-близо до очакваното. Целта на този мастерклас е да ви въведе в основните принципи и методи на използване на багрилните вещества, които може да извлечем от растенията, главно българските и достъпните в България.

Това е едно вдъхновяващо знание! А опитът, който ще ви предам, е плод на моите няколкогодишни експерименти главно с вълна и коприна.

Този опит може да ви послужи и да направите първите си стъпки в така популярния напоследък еко-принт.

Освен теоретична част по време на този семинар ще има и практически демонстрации и запознаване с основни материали.


********************************************************************************************************************************

Място на провеждане: София
За записване и потвърждаване: тел. 0887 99 31 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително по банков път или чрез PayPal, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Участниците трябва да си носят две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесат творенията си у дома.

******

Онези от вас, които искат да продължат напред в усвояването на занаята и изкуството плъстене на вълна, може да се занимават самостоятелно или да посетят някоя от работилниците от Курса по филц за напредналиhttp://svetlanaarts.blogspot.bg/p/blog-page_18.html 


Светлана Костова - ЛАнААрт
https://svetlanaarts.blogspot.com/                                                                                                       


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи