Търсене в този блог

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

КАК ДА ПЕРЕМ ДРЕХИ И АКСЕСОАРИ ОТ ВЪЛНА И ВЪЛНЕН ФИЛЦ?


Като творец в областта на художествения текстил, който създава произведения, дрехи и аксесоари в техника филц и преподава тези свои умения на много хора, често ми се налага  подробно да обяснявам, как да се грижим, поддържаме и почистваме естествените, красиви и скъпи материи като вълна, коприна, лен, памук. Това ме мотивира най-накрая да напиша подробни инструкции, които да публикувам в блога ми, за да могат да бъдат използвани от всички, които се интересуват.

Тази е първата тема, която ще разгледам. Знам, че не обичате да четете дълги описания, но се налага J!
А ще установите и че си струва!

Почистване и пране на вълнените изделия

Преди години това знание естествено се е предавало от майка на дъщеря, от баба на внучка, а някои от дрехите и аксесоарите са оставали като скъпа реликва, носена от поколение на поколение.
През последните десетилетия, в света, в който властват нефтопродуктите и заместителите, то бе почти забравено.
Понастоящем все повече хора избират естествените материи, които не предизвикват алергии, статично електричество, не запарват и не замирисват. А са просто красиви, удобни и дори лесни за поддръжка, въпреки насадената представа за точно обратното.

Вълната и нейните уникални свойства

Ако имате дреха или аксесоар от чиста вълна, тя се поддържа изключително лесно, защото няма нужда от често пране. Естествената вълна, когато не е била подложена на агресивна заводска обработка и са запазена структурата и състава й, има способност за самоочистване.
Изделията от чиста 100% вълна, без други примеси, дори и след многодневно носене много трудно могат да приемат телесни миризми и то само частично. Затова те са предпочитани от професионалните планинари, алпинисти и спортисти, свързани с дълго пребиваване в екстремни условия.
За тези, които носят истински вълнени чорапи в студеното време или на планина, вероятно не са тайна комфорта и топлината им. Колкото и да са мокри краката ви, няма да се простудите. Но и чорапите, макар и мокри, не миришат! И не се нуждаят от ежедневна смяна.
Ако е поел все пак някакви миризми, можете да оставите вълнения продукт, да се проветри на чист въздух и той ще има свеж аромат само след няколко часа.

В стремежа си към чистота и идеална хигиена, често перем или почистваме дрехите си по-често и повече от необходимото. За вълнените изделия обаче, в т.ч. филцовите, и особено връхните дрехи от специални и скъпи материи, това не само е излишество, но може бързо да ги съсипе!

Пране на вълнените изделия
 Макар и с много редки изключения, филцовите и плетените изделия от вълна се ПЕРАТ САМО НА РЪКА! Не си правете експерименти с прането в пералня машина! Резултатите обикновено са силно разочароващи. Дори ако имате етикет на фабрично произведената ви дреха, съдържаща вълна, указващ че тя може да се пере в пералня, за предпочитане е, да я изперете на ръка.
Когато е нужно, особено при чисто физическо замърсяване, може внимателно да изперете в студена или хладка вода до 30 градуса по целзий САМО С ВОДА.
Може да направите това и с мек препарат, подходящ за пране на вълна и коприна. В момента на пазара има огромно разнообразие от такива, най-вече течни, миещи средства. Ако не разполагате с подобно, можете да използвате шампоан за коса за тази цел.
Разтворете необходимото количество миещо средство в съответното количество хладка (до 30 градуса по Целзий) вода, както е указано на бутилката на препарата. Това обикновено е 1 капачка на 4-5 литра вода (количество, побиращо се в 1 леген или умивалник).
Потопете изделието в сапунения разтвор.
Перете, като стискате тъканта внимателно с ръцете си.
Не извивайте! Не търкайте!

Малките аксесоари като брошки, колиета и дори неголеми шалове, може да перете дори на чешмата под течаща студена или хладка вода с течен сапун или шампоан

Плакнене

Алкалният състав на перилните препарати е голям враг на белтъчните влакна, каквито са вълната и коприната и ги разгражда при по-дълъг контакт с него. Затова след изпиране плакнете старателно с вода докато тя стане прозрачна, т.е. сапуна е напълно отмит.
Много е важно да не променяте температурата на водата, когато плакнете!
Накрая е добре да изплакнете с вода, в която сте разтворили около 50-100 грама оцет на 4-5 литра вода, за да се неутрализират остатъците от сапун във влакната, особено, когато изделията са по-плътни или по-дебели. Ако след тази процедура миризмата на оцет е твърде силна, може да я премахнете с още едно изплакване с чиста студена вода.

Изстискване и сушене на вълнени тъкани и дрехи

 След това нежно изстискайте водата с ръце, без да извивате или огъвате.

Внимателно абсорбирайте останалата във вълненото изделие влага с памучна кърпа, като го увиете в нея и просо попивате.
 
Моля ви, НИКОГА НЕ ПЕРЕТЕ В ПЕРАЛНЯ И НЕ СУШЕТЕ В СУШИЛНЯ, освен ако не искате да сплъстите вълната безконтролно, да намалите размера на изделието си и да постигнете неимоверна плътност и дебелина!


ВЪЛНАТА НЕ СЕ ИЗБЕЛВА С БЕЛИНА!!! Никога не използвайте белина за почистване на петна върху вълнени дрехи или за цялостно избелване, защото тя ще разгради вълнените влакна

При намокряне вълната става уязвима и се деформира много лесно. Особено податлива е на разтягане. Затова вълнените изделия е добре да съхнат в хоризонтално положение върху кърпа или сушилка. Това важи особено за големите пана, килими, шалове и пуловери.
Избягвайте простиране на директна слънчева светлина, особено на боядисваните тъкани, за да не излинеят цветовете. Това важи най-вече за ръчно обагрените влакна и тъкани, при които не са използвани агресивни химически методи на боядисване, каквито се практикуват в заводите.
Категорично забравете сушенето на вълнените тъкани на директна топлина! Това може да ги повреди и най-вече ще доведе до тяхното смаляване! Този съвет важи и за електрически електроуреди, радиатори, дори радиаторите на парното, ако те са силни.

Гладене на филц и вълнени дрехи

Ако искате, можете да гладите на пара някои видове филцови тъкани, вълнени плетива и дрехи, но на средно ниска температура на ютията – на степени за коприна или вълна (1 – 2 точки). Може да гладите и през влажна памучна кърпа.
Добре е при гладене самата вълна да е леко влажна, иначе ефектът от гладенето ще бъде незабележим.
Не гладете на повече от 150 градуса по Целзий! Рискувате да повредите влакната и да деформирате изделията и размера им.

Химическо чистене

Химическо чистене е възможно, но за предпочитане е ръчното пране, особено когато става въпрос за ръчно изработени и обагрени изделия. Химическото чистене е много по-агресивно към тъканите, особено към естествените влакна, а и определено ароматът, който остава след него не е особено приятен.

***

Всичко, казано и описано по-горе, важи почти без изключение и за изделията от естествена коприна.

Грижете се добре за вашите вълнени и копринени дрехи и аксесоари и те ще се грижат за вас и ще ви служат много дълго.

А ако ви омръзнат, винаги може да ги рециклирате, превръщайки ги в нещо друго или съчетавайки ги с други материи в чисто нов продукт.

И не забравяйте – ЕСТЕСТВЕНОТО Е ВИНАГИ НА МОДА!

Светлана Костова - ЛАнААрт 

 
P.S. Тази статия е първата от цикъл, посветен на съхраняването, поддръжката и почистването на плъстени изделия от вълна, вълнени тъкани и плетива.

Статията е моя, авторска, плод на дългогодишния ми личен и професионален опит, така че цитирането на този източник най-малкото е проява на уважение към времето и труда ми, положен да я напиша. Предварително ви благодаря!
Светлана Костова. Как да перем дрехи и аксесоари от вълна и вълнен филц? http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/02/blog-post_14.html

 

9 коментара:

  1. Браво, Светле !Статията наистина е много полезна и интересна !Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви, статията ви е много полезна :) Така трябва да сме всички хора да споделяме с останлите опита си, така човечеството въри напред !

    ОтговорИзтриване
  3. Има ли шанс вече "прецакан"/изпран неправилно продукт да се "спаси"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако става въпрос за смаляване на вълненото изделие, вследствие на пране в пералня машина, отговорът ми е не, не може да се спаси. Не може да го уголемите отново и да му върнете предишния размер.
      Може единствено да измислите и сътворите нещо ново от него - например декоративна възглавничка, чанта, брошка, играчка или каквото Ви подскаже фантазията.

      Изтриване
  4. Много благодаря! Много полезно!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, как мога да премахна миризмата на вълна от пуловер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, миризма на вълна (каквото и да разбирате под това) може да имате само, ако вълната е прана на реката без какъвто и да било препарат. При всяка друга обработка или пране с подходящ за вълна препарат тежката миризма, която има мократа вълна изчезва. Не би трябвало пуловера ви да има никаква миризма, когато е сух. Особено след като е и багрен. Ако усещате някаква миризма, тя едва ли е от вълната.

      Изтриване

Translate

Последователи