Търсене в този блог

петък, 20 февруари 2015 г.

СЪЗДАВАНЕ НА ОРИГИНАЛНО ФИЛЦОВО УКРАШЕНИЕ В ТЕХНИКА ШИБОРИ


Когато навлизате все по-дълбоко в дадена художествена техника, търсите все нови и нови начини да се изразите чрез материала, с който работите.

Вълната като материал за творчество дава необятни възможности в това отношение и много, много свобода!

Може да се изразявате чрез цвета като в други изкуства.



Но с вълната, освен плоски форми, може да създавате и триизмерни малки и големи форми, обеми и различни структури, които наподобяват такива в природата или овеществяват вашите фантазии.

Именно затова филцът е най-бурно развиващото се текстилно изкуство през последните десетилетия. То заимства техники и прийоми на работа от други изкуства и ги приспособява към своите изисквания, превръщайки ги по този начин в нещо съвсем ново и различно.
















Техника шибори, както подсказва името, идва от Япония и Далечния изток, и се използва за обагряне на платове и готови дрехи още от древността. Получаването на различни текстилни дизайни е доведено до съвършенство чрез множество похвати на връзване и прошиване, които също носят свои имена. В последните десетилетия шибори започва да се използва и в плъстенето на вълна, като тук, във филца, добива други цел и краен резултат, и се използва предимно за създаването на интересни обеми и структури, впечатляващи включвания в художествени произведения, дрехи, брошки, шалове, чанти и др.




Техника шибори е изключително многообразна
Тя има различни вариации и е много популярна сред творците в областта на текстилното изкуство.

Целта на този мастер клас е да запознае присъстващите с някои основни похвати при създаването на обемни структури при плъстене на вълна в техника шибори.





Ден: 7 март 2015, събота
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.

 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Участниците трябва да си носят две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесат творенията си у дома.


Желаещите могат да посетят и заниманието на 8 март от 11 до 16 часа: ЦВЕТЕ ЗА ПРАЗНИКА! ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ФИЛЦОВИ РОЗИ, БОЖУРИ И КАМЕЛИИ. http://svetlanaarts.blogspot.com/2015/03/blog-post.html




***


Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.
При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Повече за курсовете по филц може да видите тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html и тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .





Информация за редовните занимания на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи