Търсене в този блог

понеделник, 28 ноември 2016 г.

Техника шибори в плъстенето на вълна - въведение


Вълната като материал за творчество дава необятни възможности за изразяване и много, много свобода!

Може да се изразявате чрез цвета като в други изкуства.

Но с вълната, освен плоски форми, може да създавате и триизмерни малки и големи форми, обеми и различни структури, които наподобяват такива в природата или овеществяват вашите фантазии.

Именно затова филцът е най-бурно развиващото се текстилно изкуство през последните десетилетия. То заимства техники и прийоми на работа от други изкуства и ги приспособява към своите изисквания, превръщайки ги по този начин в нещо съвсем ново и различно.

Техника шибори, както подсказва името, идва от Япония и Далечния изток, и се използва за обагряне на платове и готови дрехи още от древността. Получаването на различни текстилни дизайни е доведено до съвършенство чрез множество похвати на връзване и прошиване, които също носят свои имена. В последните десетилетия шибори започва да се използва и в плъстенето на вълна, като тук, във филца, добива други цел и краен резултат, и се използва предимно за създаването на интересни обеми и структури, впечатляващи включвания в художествени произведения, дрехи, брошки, шалове, чанти и др.

Техника шибори е изключително многообразна
Тя има различни вариации и е много популярна сред творците в областта на текстилното изкуство.

Целта на този мастер клас е да запознае присъстващите с някои основни похвати при създаването на обемни структури при плъстене на вълна в техника шибори.


Ден: 3 декември 2016, събота
Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.

 Място на провеждане: София

За записване и потвърждаване: тел. 0887 99 31 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна, или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.


Носете си непременно памучна хавлиена кърпа!




******
Много от вас ме питат, колко занимания от курса по филц трябва да посетят. Отговорът винаги е бил - колкото искате! Вие решавате, от кое занимание имате нужда, в кой от обявените дни да дойдете в зависимост от вашата заетост и финансова възможност. 

А можете и да се свържете с мен, и да си "поръчате" занимание в делничен ден или през уикенда, като се договорим в зависимост от моята и вашата заетост. Цената за индивидуалните уроци е същата, както за груповите.

Все пак е хубаво да има известна последователност при избора ви и натрупване на знания от по-малкото към по-голямото.


***
Информация за работилниците и заниманията на курса по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам, може да намерите на страниците на блога ми 
и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.




Светлана Костова - ЛАнААрт




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи