Търсене в този блог

неделя, 27 октомври 2013 г.

НОВА ЗЕМЯ - артистичен кръгъл килим от плъстени топчета



Земята е нашата майка, нашата люлка и закрилница!


http://www.etsy.com/listing/93668980/unique-round-floor-carpet-new-earth

Тя изгражда и храни телата и сетивата ни с невъобразимото си богатство от багри, звуци, вкусове и аромати!

 
 
 
Светът на формите й е вечен извор на вдъхновение!

Ние човеците сме това, което сме, благодарение на Земята!   
 
Тя е не просто наш дом - Земята и ние сме едно!
 
Тя е наша, но и ние сме нейни, заедно с всичко, което я изпълва и населява!
 
 
http://www.etsy.com/listing/93668980/unique-round-floor-carpet-new-earth
 
Всички заЕдно!

Обединени като тези цветни топчета, като парченца от пъзела, изобразяващ пъстра красива картина, където всяка частичка е уникална и необходима!

Нашите мечти и енергия създават новата реалност - новата Земя и новото небе!

Това е Любов в действие!


 


Много от моите творения са вдъхновени от Земята и са създадени от екологични материали, естествени цветове и натурални багрила! 
 
Този килим, когото нарекох НОВА ЗЕМЯ, създадох от вълна в пастелни мечтателни цветове чрез филц техниката иглонабиване. Килимът е уникален и не може да бъде повторен. 

Той има неравна повърхност, която се получава от множеството плъстени топчета, които създават усещане за хиляди точки или камъчета, събрани от всички части на света и обединени като парченца красота, като хора, свързани от Любовта!

Това мое произведение завърших през февруари 2012 за моята тогавашна самостоятелна изложба на художествен текстил в Исторически музей - Ботевград, наречена ЗЕМЯ НА МЕЧТИ. За нея може да прочетете повече тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post_7730.html.
 
 

Диаметърът на килима е около 1,10 м.
Дебелината му е между 2 см и 5 см.
Топчетата са много добре заплъстени, много твърди, плътни и дебели - почти два пъти по-плътни и дебели, отколкото се правят обикновено!

Килимът е направен от вълна, която не е минавана на дарак. По-голяма част от нея съм чистила и багрила сама.
Някои от използваните цветове са естествените за вълната бял, сив, кафяв. Други съм боядисвала с естествени багрила, извлечени от растения.

Изработването на този килим ми отне няколко седмици, започвайки с художествения проект, багренето на вълната и най-трудната част - да създам големи, твърди топчета и да ги нанижа заедно, за да постигна желаната кръгла форма на килима. Топчетата свързах чрез множество нанизвания с канап от юта.

Само подреждането на топчетата според замисъла и нанизването им ми отне около седмица!
Всичко се прави на ръка и отнема много време и усилия, дори физическа болка в ръцете и тялото :), които могат да бъдат понесени само, когато има много любов и желание идеята да се материализира!

Този килим може да се комбинира с това пано (килим), на което дадох име Земна поляна или Земя на мечти 2: http://www.etsy.com/listing/83097273/land-of-dreams-unique-felt-wool-art-work

Начини на почистване:
Почиствайте праха, когато е необходимо. Може да използвате прахосмукачка.
Но не е нужно да перете често - веднъж годишно, дори веднъж на две години или повече, е напълно достатъчно!

Искам да знаете, че можете да перете този килим само с чиста вода, ако върху него няма мръсни петна. Естествената вълна, която не е претърпяла агресивна химическа обработка, а тази е точно такава, има самоочистваща способност и няма нужда да се пере с препарати.
Може да перете на ръка във ваната или на двора с обилно течаща вода.

Имайте предвид обаче, че вълната при намокряне увеличава многократно своето тегло и това затруднява малко процеса на пране. Преди да повдигате или премествате мокрия килим, изчаквайте водата да се отцеди добре от него - това е важно!

Но ако решите да използвате перилен препарат, трябва да използвате такъв, който е подходящ за вълна. Накрая добре изплакнете перилния препарат. При последното изплакване е добре да добавите известно количество оцет във водата, за да неутрализирате остатъците от сапун.
Оставете килима да се отцеди добре от водата.

Моля Ви, не извивайте и не местете килима, когато е мокър! Не го провесвайте да съхне! сушете на хоризонтална повърхност - например на тревата или плочките.
Може да подпомогнете изсъхването му, като попивате водата от него чрез притискане с хавлиени кърпи.

Не се пере в пералня машина! Не се суши в сушилня!
Няма нужда от често пране!

Ако имате някакви въпроси, чувставйте се свободни да попитате.
 

Светлана Костова - ЛАнААрт
http://svetlanaarts.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи