Търсене в този блог

понеделник, 14 октомври 2013 г.

КУРС ПО ФИЛЦ ( ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА, ФЕЛТ). I-во занимание за начинаещи.

Чувствате ли някакъв копнеж, един такъв неуловим, спотаен...?
Живее ли у Вас едно особено чувство, което пърха в гърдите Ви и прилича на влюбеност?
Има ли у Вас едно притихнало желание да направите нещо по-различно в живота си, да опитате нещо ново?
Искате ли да откриете свои неподозирани или пък неизползвани качества, които някак си знаете, че притежавате, но досега сте игнорирали?
Искате ли да изпитате възторга, че може да създавате нещо с ръцете си сами, така както са правили това жените откакто свят светува?

Искате ли да се изявите като творец, създател на материя и изкуство?!
Ако поне един от отговорите ви е ДА, то тогава заповядайте да опитате нещо, което може да стане повратна точка в живота ви и да отключи онази съзидателност, която живее у всеки, но често остава неизползвана!
И не на последно място - работата с естествени материали е радост за душата и разтоварва от ежедневния стрес чрез сътворяването на красиви неща със собствените си ръце!

Познат под много имена и термини по света, а вече и у нас, филцът е едно невероятно разнообразно, интересно и завладяващо текстилно изкуство, което дава изключителна свобода на себеизразяване. В последното десетилетие той е на гребена на вълната и продължава да предизвиква нестихващ интерес!

 

ПЛЪСТЕНЕ - Мокра техника - основна техника

Това е първият урок, основата, А и Б, които не бива да пропускате, за да са стабилни знанията и уменията ви и да си спестите много време и разочарования!
Това първо занимание поставя началото на систематични знания за основния материал и една от базовите техники при плъстенето на вълна.
Нито една книга или видеоматериал не могат да заменят практическата работа и знания. Нали първите стъпки са свързани с овладяването на изразното средство. Трябва да му знаеш възможностите, за да можеш да се изразиш чрез него. Ако рисуваш, се учиш да рисуваш с различни бои, да използваш помощни материали, усвояваш много техники и когато напреднеш, тогава можеш да избираш.
Усвояването на вълната като изразно средство и материал за творчество е по-различно, но изисква не по-малко време, желание и най-вече отдаденост, която може да наречем и любов!
ПЛЪСТТА ИЛИ ФИЛЦЪТ, както е българското й и популярното у нас немско наименование, е най-бурно развиващото се днес текстилно изкуство, идващо от древността.
Повече за него може да прочетете в статията ми Що е то ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ? http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post.html

Това занимание е първото докосване до старинния занаят, защото техниките на плъстене на вълна са много и различни, а и непрекъснато се обогатяват.
Заниманието включва теоритична и практическа части, които поставят здрава основа за усвояване на уменията за работа с вълна и плъстенето:

1. Вълната - вълшебния материал! Структура и особености на вълненото влакно.

2. Плъстта - древна и модерна!

3. Основни начини на обработка и предлагане на непредена вълна.

4. Източници за закупуване на суровината и приспособленията за плъстене.
5. За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" се изработва малко парче плат от вълна, т. нар. „нетъкан текстил“ в едноцветен или с цветни включвания. Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на други изделия за в бъдеще.  

6. Изработка на цвете, приличащо на петуния.
Ден: 3 ноември 2013, неделя
 Време на провеждане: от 12 до 17  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.
 Място на провеждане: София
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66


Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Участниците трябва да си носят две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесат творенията си у дома.
Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни.
Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .
Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.



Тук може да откриете моите цветни фантазии, сътворени от вълна:
Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи