Търсене в този блог

вторник, 3 юни 2014 г.

ИЗРАБОТВАНЕ НА ПЛЪСТЕНО ПАНО (КАРТИНА) по предварителен проект. КУРС ПО ФИЛЦ.

Изработка на малко цветно пано (картина) от вълна с мокра техника (плъстене) по предварително създаден проект с отчетливи контури и спазване на предварителния замисъл чрез негативен (обратен) метод на орнаментиране. Живописно рисуване с вълна.


Това занимание от курса по филц е едно от най-вълнуващите, защото показва Твореца у всеки един човек. То често разбужда заспалия или потиснат дух на съзидание и винаги има отключващ и вдъхновяващ ефект за всеки в ежедневния му живот. 

Трепетът на творчеството не може да се замени с нищо друго! 

А вълната е благодатна материя, когато подходите към нея с любов и без притеснение. 
И вашето произведение винаги е уникално, защото такава е природата на взаимодействието на вълната с вашата енергия в процеса на творенето чрез плъстене.Това е един от най-древните методи за изработка на плъсти - килими, дрехи и други изделия, където е необходимо, да се спазят традиционни изисквания за символите и композицията.От друга страна, той е изключително съвременен с възможността за създаване на истински произведения на изкуството със средствата на текстила.
Използва широко от съвременни художници и дизайнери, които създават предварително проектите си на хартия или компютър.
Участниците ще се запознаят с два от начините да се направи такова произведение и ще изработят своето вълнено пано (картина).За да участвате в тази работилница, трябва да имате известен практически опит в плъстенето на вълна.

Необходимо е и да сте предварително подготвени с проект върху картон или лист хартия с размери не по-малки от 30 см и не по-големи от 50-60 см.
Проектът трябва да има отчетливи контури и цветни или монохромни петна

По-добре е да бъде плоскостно-декоративен, отколкото със светлосенки и сложен рисунък. Може да използвате също така модели и шаблони от интернет, списания и др.Уменията, които ще добиете на тази работилница, могат да ви послужат не само за създаване на пана, но и на възглавници, чанти, шалове, дрехи, килими, декорация. Ще ви споделя и моя опит, и тънкости.


Участниците трябва да си носят две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесат у дома творенията си..


Ден: 14 юни 2014, събота
 Време на провеждане: от 11 до 15  часа.
Времетраене: 4 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.
  
 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 0878 99 38 66
Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!

Разбира се, времето на курса е недостатъчно за окончателното завършване на произведенията ви, затова се налага те да бъдат дозаплъстявани в къщи.

Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или в празничните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .

Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.
Две занимания могат да бъдат слети за провеждане в един ден.Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.Светлана Костова - ЛАнААрт

Translate

Google+ Badge

Google+ Followers

Последователи