Търсене в този блог

вторник, 20 май 2014 г.

СЪВРЕМЕННИ НЕТРАДИЦИОННИ ТЕХНИКИ ЗА БАГРЕНЕ НА ВЪЛНА, ВЪЛНЕН ФИЛЦ, ПЛАТ И ГОТОВИ ИЗДЕЛИЯ ОТ ВЪЛНА. КУРС ПО ФИЛЦ.

Съвременни техники за багрене на вълна в неголеми количества, подходящи за всички, които творят в областта на художествения текстил и приложните изкуства.
Невъзможно и ненужно е да поддържате количества вълна в десетки и стотици нюанси, да разполагате предварително с всички цветове за проекта си. 

Но ако имате необагрена вълна в естествен цвят, може да си направите колкото и когато ви е необходимо всеки цвят, от който се нуждаете!


Всичко, което преподавам, е плод на личния ми практически опит и достижения.

Това, което ще ви покажа и науча по време на заниманието, не е свързано с класическия начин на боядисване на вълна, който може би знаете от бабите си или от упътванията на кутийките с бои. 
Няма да го намерите и в интернет, където дори да е загатнат, не е описан и информацията не е поднесена така, че да ви стане ясно :).

Бъдете сигурни, че ще научите много нови и ценни неща, изложени ясно и систематично!Когато говорим за текстил, който обикновено носим, обличаме, перем, едно от най-важните качества, освен материята, състава, модела и изпълнението, е цветът и качеството на обагрянето.

Сигурно на всеки се е случвало, да си купи дреха или аксесоар, които пускат при пране повече или по-малко цвят. Най-често това са неща, купени от евтините индийски и китайски магазини, но все по-често става правило и за закупени скъпи стоки от фирмени магазини и молове. И това става дори, когато спазвате изискванията на производителя за почистване и поддръжка!

Знайте, че този факт съвсем не е безобиден! И най-малкият ви проблем е избеляването на дрехата, което следва естествено и много бързо при такова пускане на цвят. Някои такива "парцалки" дори оцветяват кожата ви при носене, което може да има много неприятни последици, стигащи понякога дори алергични реакции!
Не смятайте пускането на цвят от дрехите за нормално!
Този неприятен факт може да означава няколко неща:
  • Използвани са неподходящи за материята бои.
Например, боите не са предназначени за вълна, а за памук или кой знае за какви цели! Това може да бъде дори опасно за вашето здраве!
  • Не са спазени процесът и изискванията за фиксиране на багрилата.
Този факт неминуемо води до пускане, защото багрилото трябва по някакъв начин да се задържи за влакното. За различните бои, дори предназначени за един и същи вид влакна, този процес има разлики и те трябва да се отчетат!
  • Използвани са некачествени багрила, които за съжаление навлизат все по-често на пазара и се случва да се предлагат дори от реномирани марки.Тези и други познания ще станат ваше достояние по време на това занимание. Смятам всички тях за  изключително ценни, особено за тези от вас, които искат да се занимават професионално с някакви приложни изкуства в областта на текстила - плъстене, смесени техники (mixed media), пачуърк, плетене и др.!


ОЧАКВАЙТЕ СЪВСЕМ СКОРО ПРЕЗ ЮНИ И ЗАНИМАНИЕ ЗА БАГРЕНЕ С ЕСТЕСТВЕНИ БАГРИЛА!

Заниманието ще протече в следните основни насоки: 
  • малко теория за цветовете;
  • бои за вълна - видове, марки; смесване; източници на закупуване;
  • инструментариум; начини на работа;
  • подготовка за багрене;
  • избелване на вълна;
  • класически начин на багрене;
  • нетрадиционни начини на багрене на вълна, филц и вълнени изделия.
багрене на малки количества вълна (лента и топс) - различни начини;
- секционно багрене;
- последващо багрене на готови изделия от вълна и вълнен филц;Участниците е добре да си носят предварително изработени плъстени цветя, платно, топчета, обемни елементи или др. подобни неголеми изделия и/или вълна, които да боядисат по време на заниманието.


Ден: 1 юни 2014, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.
  
 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 0878 99 38 66Напомням на участниците, да си носят някакво ПЛИКЧЕ, за да отнесат у дома творенията си.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!

Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 
Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения. Две занимания могат да бъдат слети за провеждане в един ден.
Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи