Търсене в този блог

вторник, 9 септември 2014 г.

БОЯДИСВАНЕ НА ВЪЛНА, КОПРИНА И ИЗДЕЛИЯ ОТ ТЯХ С НАТУРАЛНИ БАГРИЛА. ВЪВЕДЕНИЕ И ПРИНЦИПИ. Семинар.Откакто съществува, човечеството използва даровете на майката Природа, за да се храни, облича, да създава домовете си, да се топли... Тя щедро му дава всичко, което му е небходимо, за да живее и твори в радост и изобилие!Нашата Майка се е погрижила и е създала растения и животни, от чиито влакна човекът да си направи тъкани, както и да извлече багрила, с които да ги направи по различни, оригинални и красиви.В течение на хилядолетия от известната ни история хората от различни култури са познавали и използвали багрилните свойства на растения и минерали.
Позабравени днес по нашите географски ширини те отново добиват популярност в стремежа на съвременните хора към екологичен, природосъобразен, здрав живот без алергии.

Освен екологични и здравословни, естествените багрила придават на тъканите и дрехите особено благородство и хармония на цветовите съчетания, присъщо на всичко в Природата.
Няма как да сбъркате като поставите такива цветове един до друг. Те всички си "подхождат"!
И така - какво е достигнало до нас от необятните познания на предците ни? Две - три български книги и смътните спомени на онези, които помнят бабите си, за багрене с орехова шума и люспи от лук... И опитите на килимарите от Чипровци да възродят традицията...А тъй като днес светът е малък, благодарение на комуникациите, към това може да добавим и няколко книги от чужди автори, които споделят своя опит.В природното багрене няма точни рецепти, но има принципи, които трябва да се знаят. За мен процесът прилича повече на експериментиране и често има елемент на изненада. 
Това ме вдъхновява!Опитът, който мога да ви предам, е плод на моите няколкогодишни експерименти главно с вълна и коприна, основани на принципите, които съм научила от книгите.Ще обърнем внимание на следните въпроси:
  1. Извличане на багрилото от растенията.
  2. Подготовка на материала за багрене.
  3. Правила при багрене на вълна и коприна и готови изделия от тях.
  4. Основни закрепители на цвета.
  5. Принципи на закрепване.
  6. Основни цветове и растения, от които се получават. Ще говорим главно за българските багрилни растения.Освен теоритична част по време на този семинар ще има и практически демонстрации.


Носете си непременно нещо за писане!

Дата на заниманието: 20 септември 2014,  събота
Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ И НАПРАВЕНИ ОТ МЕН ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИкоито да ви служат при бъдещите ви занимания по естествено багрене.

  
 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 0878 99 38 66


В събота, 20 септември, от 11 часа може да посетите и заниманието по багрене на вълна, коприна и готови изделия от тях. Повече информация може да намерите тук:

Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна) и семинарите, които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи