Търсене в този блог

сряда, 21 март 2018 г.

Обагряне на вълна и коприна с природни багрила

Натурално обагряне на влакна и тъкани с екстракти, извлечени от растенияЕстествените багрила придават на тъканите и дрехите особено благородство и хармония на цветовите съчетания, присъщи на всичко в Природата. 

Много от големите майстори в областта на текстилните изкуства, привлечени от тайнството на природните краски, се потапят в изучаването им, като експериментират или изцяло работят само с тях. 

Процесът е вълнуващ, защото винаги има елемент на неочакваност и изненада, на откривателство и експеримент. Докосването до Природата - от общуването с Нея, през събирането на материали и взаимодействието с нашите творчески намерения - носи наслада и удовлетворение, много по-големи от вложените усилия! 

В природното багрене няма точни рецепти, но има принципи, които трябва да се знаят. А знанието винаги ще ви отведе по-близо до очакваното.

Целта на този семинар е да ви въведе в основните принципи и методи на използване на багрилните вещества, които може да извлечем от растенията, главно българските и достъпните в България.

Опитът, който ще ви предам, е плод на моите няколкогодишни експерименти главно с вълна и коприна.

Така обагрената вълна или коприна след това се използват във вашите проекти за плъстене, предене, плетене, шиене или рисуване. Този опит може да ви послужи и да направите първите си стъпки в така популярния напоследък еко-принт.


Ще обърнем внимание на следните основни теми:
  1. Извличане на багрилото от растенията.
  2. Подготовка на материала за багрене.
  3. Правила при багрене на вълна и коприна, и готови изделия от тях.
  4. Основни закрепители на цвета.
  5. Принципи на закрепване.
  6. Основни цветове и растения, от които се получават. Ще говорим главно за българските багрилни растения.
Освен теоретична част по време на този семинар ще има и практически демонстрации и запознаване с основни материали.
Носете си непременно нещо за писане!

Ден: 24 март 2018, събота
 Време на провеждане: 
от 12 до 18  часа.
Времетраене: 6 часа.
Цена: 60 лв.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ И НАПРАВЕНИ ОТ МЕН ПЕЧАТНИ И ЕЛЕКТРОННИ МАТЕРИАЛИкоито да ви служат при бъдещите ви занимания по естествено багрене.

 Място на провеждане: София

За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона! Подготовката за това занимание ми отнема 2 дни!


При невъзможност да дойдете и желание да присъствате на дадено занимание, може да се обаждате на обявения за контакт телефон и да уговаряте урок в подходящото за вас време в делничен ден или през уикенда.

******
Информация за работилниците и заниманията на курса по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам, може да намерите на страниците на блога ми 
и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:

http://www.facebook.com/LAnAArts
http://twitter.com/LAnAArts

http://plus.google.com/u/0/+SvetlanaKostovaLAnAArt

http://www.etsy.com/shop/LanAArt

Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.

Светлана Костова - ЛАнААрт
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи