Търсене в този блог

петък, 22 май 2020 г.

Безквасен хляб с бира и овесени ядки


За болшинството съвременни хора все още ароматът на прясно изпечен хляб е неустоим и един от най-харесваните. У тях той предизвиква асоциации за дом, уют, топлина, мили спомени, детство, радост и любов. Дори да не ядат хляб поради някои съвременни и недоказани теории и обществени нагласи, когато усетят вълшебния мирис на топъл хляб, тялото и подсъзнанието на някои хора продължават да отделят вещества, които те не могат да подтиснат, създава се желание за хапване и копнеж по нещо хубаво, чисто и удовлетворяващо.
    
Във времената, в които живеем, е наложително да можем да си омесим сами хляб. Желателно е и заради единството, целостта, любовта и споделянето в семейството. Чистият, домашно приготвен хляб, в който знаете, какво слагате, е ценен и незаменим източник на енергия и полезни вещества.

Предлагам ви една изключително лесна и бърза рецепта на хляб без мая и без втасване. Този хляб е пълен с фибри, витамини и минерали. Много е насищащ! И за разлика от повечето купешки хлябове с претенции за полезност е и много вкусен!

Продукти:
  • 150 г пълнозърнесто пшенично брашно;
  • 140 г бяло пшенично брашно;
  • 50 г овесени ядки;
  • 2 супени лъжици захар;
  • 2 чаени лъжички бакпулвер;
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 375 мл бира;
  • масло за мазане на формата.
Приготвяне:

Включете фурната да се загрява на 200 ͒ С.
Смесете добре всички сухи продукти. 
Прибавете бирата и бъркайте с льжица или шпатула до получаването на еднородно кексово тесто - сместа е лепкава и гъста. 
Намажете форма за хляб с масло или  вместо това сложете хартия за печене в нея. 
Изсипете вътре сместа за хляба.
Печете ок. 40 минути в предварително загрятата на 200 градуса фурна.
Когато хлябът е готов, извадете го от формата и оставете на дървена или метална скара, покрита с кърпа да се охлади.
Насладете се!

Съхранявайте в хартиен плик или кутия за хляб.

Светлана Костова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи