За болшинството съвременни хора все още ароматът на прясно изпечен хляб е неустоим и един от най-харесваните. У тях той предизвиква асоциации за дом, уют, топлина, мили спомени, детство, радост и любов. Дори да не ядат хляб поради някои съвременни и недоказани теории и обществени нагласи, когато усетят вълшебния мирис на топъл хляб, тялото и подсъзнанието на някои хора продължават да отделят вещества, които те не могат да подтиснат, създава се желание за хапване и копнеж по нещо хубаво, чисто и удовлетворяващо.
Във времената, в които живеем, е наложително да можем да си омесим сами хляб. Желателно е и заради единството, целостта, любовта и споделянето в семейството. Чистият, домашно приготвен хляб, в който знаете, какво слагате, е ценен и незаменим източник на енергия и полезни вещества.
Предлагам ви една изключително лесна и бърза рецепта на хляб без мая и без втасване. Този хляб е пълен с фибри, витамини и минерали. Много е насищащ! И за разлика от повечето купешки хлябове с претенции за полезност е и много вкусен!
Продукти:
- 150 г пълнозърнесто пшенично брашно;
- 140 г бяло пшенично брашно;
- 50 г овесени ядки;
- 2 супени лъжици захар;
- 2 чаени лъжички бакпулвер;
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
375 мл бира;- масло за мазане на формата.
Приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 200 ͒ С.
Смесете добре всички сухи продукти.
Прибавете бирата и бъркайте с льжица или шпатула до получаването на еднородно кексово тесто - сместа е лепкава и гъста.
Намажете форма за хляб с масло или вместо това сложете хартия за печене в нея.
Изсипете вътре сместа за хляба.
Печете ок. 40 минути в предварително загрятата на 200 градуса фурна.
Когато хлябът е готов, извадете го от формата и оставете на дървена или метална скара, покрита с кърпа да се охлади.
Насладете се!
Съхранявайте в хартиен плик или кутия за хляб.
Светлана Костова
Няма коментари:
Публикуване на коментар