Обичате ли домашно направени сладкиши?
Аз да!
Защото са вкусни.
Защото знам, какво слагам в тях.
И не на последно място, защото мъжът ми ги обича, а домът ми ухае прекрасно, когато ги пека!
Обичам да правя лесни и бързи сладкиши, защото и аз като всяка съвременна жена имам и други занимания освен готвенето. Вкусът обаче е водещ при избора ми на рецепти. Сега ще ви предложа една от любимите ми - може би първият сладкиш, който съм направила още като ученичка, когато се учех да готвя. 😊
Продукти:
- 1 чаена чаша мед;
- 1 чаена чаша чай (черен за предпочитане);
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаена чаша нарязани или едро смлени орехи;
- 3 чаени чаши пшенично брашно (може да е бяло, типово, пълнозърнесто, ръжено-пшенично или различни комбинации от тях);
3 супени лъжици олио;- 1 чаена лъжичка канела на прах;
- 1 чаена лъжичка счукан карамфил (може да го замените с кардамон, ако нямате);
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- масло или олио за намазване на тавата за печене.
Приготвяне:
Направете чая.
Докато го чакате да стане готов, пригответе останалите продукти, за да са ви на разположение.
Пуснете фурната да се загрява на 200⁰ С.
Намазнете тавичката, в която ще печете.
В дълбока купа изсипете меда и топлия чай. Разбърквайте до пълното разтваряне на меда.
Добавете захарта и отново бъркайте, докато се разтвори.
После сложете в сместа орехите.
Сипете подправките и разбъркайте.
Добавете олиото и после содата.
Накрая прибавете постепенно брашното и бъркайте, докато стане гладка смес.
Изсипете в намазнената тавичка и печете в умерена фурна (около 200 градуса) за 30-35 минути.
Когато медената пита е готова, краищата й са леко отлепени от стените на съда, а удряйки и разклащайки леко тавата, ще забележите, че печивото мърда в нея. Извадете или обърнете сладкиша внимателно върху дървена или метална скара с поставена отгоре й хартия. След като изстине може да я поставите и върху съответна чиния или поднос.
Да ви е сладко!
Светлана Костова
Няма коментари:
Публикуване на коментар