Търсене в този блог

неделя, 30 септември 2018 г.

Светото Писание на българите - изложба на Светлана Костова с картини по български народни шевици



На 27.9.2018 г. се откри изложбата "Светото Писание на българите" с мои картини по български народни шевици в Исторически музей - Дупница.
С нея стартира проектът на музея "Да везем като баба! Възраждане на Дупнишката шевица".
Освен картините ми, вдъхновени от българските народни везби, произхождащи най-вече от района на великата свещена Рила планина, в изложбата присъстват и мои плъстени произведения, които са модерни творения, създадени чрез една хилядолетна текстилна техника.



Какво споделихме и казахме по време на откриването на изложбата за българската народна шевица въобще и за нейната най-впечатляваща проява в лицето на Дупнишката везба, за нейните символи и послания, може да видите тук:



или може да прочетете в статията: "Дупнишката шевица – вдъхновител за изложба на художничката Светлана Костова" на Деметра Андонова за Камертон нюз.



Радвам се и благодаря за възможността да покажа произведенията си, но още повече ме изпълва с енергия онази искра, която видях в очите на много от присъстващите, които се потопиха в магията на българската народна шевица! 

А тези, които проявят интерес към символиката и значението на българските народни шевици, може да научат още неща от разговора ми с водеща Тони Рапонска в предаването "Добър ден с БНТ2" : https://www.bnt.bg/bg/a/dobr-den-s-bnt-2-22092018



Изложбата ми в Исторически музей - Дупница ще продължи до края на ноември 2018 г.





Светлана Костова
ЛАнААрт
https://svetlanaarts.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи