Търсене в този блог

петък, 10 април 2015 г.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛЪСТЕНЕТО НА ВЪЛНА. КУРС ПО ФИЛЦ. 1-ви урок. Основата.


Този 1-ви урок е предназначен за онези, които не са се докосвали до това интересно и оригинално изкуство и занаят. Но ще бъде полезен и за всички, които опитват да се учат сами на плъстене чрез интернет. 

В него съм обобщила многогодишния си опит. Давам отговор на въпросите, които вълнуват тези от вас, които вече правят своите първи стъпки и на тези въпроси, за които още не сте се сетили да си зададете. 

Давам съвети за онова, което е валидно и най-подходящо за нашите настоящи материали и условия в България. 

Казвам всичко, което мисля, че трябва да знаете най-напред, когато се захващате да плъстите вълна, дори с риск да ви откажа, преди да сте започнали! :) 



Защото трябва да знаете, че вълната е невероятен материал за творчество, за релаксация и дори за забавление, но за да правите истински красиви и стойностни неща, се иска много време, упоритост, мотивация и труд, понякога буквално тежък физически труд за създаването на по-големите произведения.

Моите работилници през уикенда си поставят за цел да ви научат на истински умения. Подхождам към заниманията си с отговорност, но и с много хъс, защото искам да ви предам всичко, което чувствам и знам, защото истински обичам това, което правя. То е мой съзнателен избор! Забавлението присъства, но то е за тези, които се влюбят, в онова, което усетят у себе си, работейки с вълната - този невероятен материал, който притежава безкрайни възможности!



Първите стъпки във всяко изкуство и занаят са свързани с овладяването на изразното средство. Трябва да му знаеш възможностите, за да можеш да се изразиш чрез него. Ако рисуваш, се учиш да рисуваш с различни бои, да използваш помощни материали, усвояваш много техники и когато напреднеш, тогава можеш да избираш, как най-добре да се изразиш чрез изкуството.

Усвояването на вълната като изразно средство и материал за творчество е по-различно, но изисква не по-малко време, желание и най-вече отдаденост, която може да наречем и любов!





ПЛЪСТТА ИЛИ ФИЛЦЪТ, както е българският термин и популярното у нас немско наименование, е най-бурно развиващото се днес текстилно изкуство, идващо от древността.

Повече за него може да прочетете в статията ми Що е то ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ? http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post.html


Зная, че много от вас по една или друга причина предпочитат да добиват сами различни умения и знания от интернет, и в това няма нищо лошо. 

Само че самостоятелното учене изисква много време, самодисциплина и самоконтрол. 

От друга страна, източниците в интернет са многобройни, противоречиви и несистематични. често са и неособено коректни. 

От морето информация и видеоклипове може да извлечете полза само, ако имате някаква практическа основа, която да ви послужи, за да отсеете ненужното, дори грешното. Не се заблуждавайте, че всичко, което някой е качил безплатно в интернет, е полезно, правилно или ценно. 
Истината е, че почти няма добри и пълни видео уроци, които да ви преведат за ръка именно през тези първи стъпки. 

Нищо не може да замени практическите умения и съвети, предадени от човек на човек, както и информацията за материала, навлизането в основната техника, възможните грешки - всичко това поднесено стегнато и организирано, стъпка по стъпка. 





Този основен урок отговаря на много ваши въпроси, дава липсващата информация за всичко, което сте искали да попитате и не е имало кого:

  • Какво знаете за вълната - основният материал, от който се създават плъстените (филцовите) изделия?
  • Знаете ли, какви видове вълна има? Каква вълна ще ви трябва за проекта ви?
  • Откъде да си я купите? В какъв диапазон е цената й?
  • Как се работи с различните видове вълна? 
  • Какво можете и какво не бива да правите, когато плъстите?
  • Какво ви подвежда и какво ви помага от циркулиращата информация и видео материли в мрежата?
  • Кое изделие от вълна всъщност може да наричаме филц или както е българското му наимнование - плъст. Защото освен красиво, то трябва да е и добре заплъстено, и качествено!
За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" от два различни типа вълна - къделя, наричана още "дарашка вълна" и лента ("топс") -  се изработват последователно 2 малки парчета плат, т.нар. „нетъкан текстил“. Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на много други изделия за в бъдеще.

Накрая, за "десерт", изработваме цвете, приличащо на петуния:






Ден: 25 април 2015, събота
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.

 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да приберете творенията си у дома.




Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.



Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:

Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.


Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи