Търсене в този блог

петък, 10 април 2015 г.

ТАЙНИТЕ НА ЕСТЕСТВЕНОТО БАГРЕНЕ НА ВЪЛНА, КОПРИНА И ИЗДЕЛИЯ ОТ ТЯХ. ВЪВЕДЕНИЕ И ПРИНЦИПИ - Мастер клас.




Откакто съществува, човечеството използва даровете на майката Природа, за да се храни, облича, да създава домовете си, да се топли... Тя щедро му дава всичко, което му е небходимо, за да живее и твори в радост и изобилие!

Нашата Майка Земя се е погрижила и е създала растения и животни, от чиито влакна човекът да си направи тъкани, както и да извлече багрила, с които да ги направи по различни, оригинални и красиви.

В течение на хилядолетия от известната ни история хората от различни култури са познавали и използвали багрилните свойства на растения и минерали.



Позабравени днес по нашите географски ширини те отново добиват популярност в стремежа на съвременните хора към екологичен, природосъобразен, здрав живот без алергии.

Освен екологични и здравословни, естествените багрила придават на тъканите и дрехите особено благородство и хармония на цветовите съчетания, присъщо на всичко в Природата.

Няма как да сбъркате като поставите такива цветове един до друг. Те всички си "подхождат"!


И така - какво е достигнало до нас от необятните познания на предците ни? Две - три български книги и смътните спомени на онези, които помнят бабите си, за багрене с орехова шума и люспи от лук... И опитите на килимарите от Чипровци да възродят традицията...

А тъй като днес светът е малък, благодарение на комуникациите, към това може да добавим и няколко книги от чужди автори, които споделят своя опит.

В природното багрене няма точни рецепти, но има принципи, които трябва да се знаят. За мен процесът прилича повече на експериментиране и често има елемент на изненада. 

Това ме вдъхновява!

Опитът, който мога да ви предам, е плод на моите няколкогодишни експерименти главно с вълна и коприна.


Ще обърнем внимание на следните основни теми:
  1. Извличане на багрилото от растенията.
  2. Подготовка на материала за багрене.
  3. Правила при багрене на вълна и коприна и готови изделия от тях.
  4. Основни закрепители на цвета.
  5. Принципи на закрепване.
  6. Основни цветове и растения, от които се получават. Ще говорим главно за българските багрилни растения.
Освен теоритична част по време на този семинар ще има и практически демонстрации.

Носете си непременно нещо за писане!




Ден: 26 април 2015, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ И НАПРАВЕНИ ОТ МЕН ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИкоито да ви служат при бъдещите ви занимания по естествено багрене.

 Място на провеждане: София, кв. Суходол

За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Може да посетите и заниманието за традиционни и нетрадиционни техники за багрене на вълна, филц и готови изделия от тях, което ще се проведе на 19 април 2015 г., неделя от 11 часа до 16 часа: 
http://svetlanaarts.blogspot.com/2015/04/blog-post_9.html


Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или в празнични дни. 


Примерната програма на основния курс по филц е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.


Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи