Търсене в този блог

четвъртък, 9 април 2015 г.

МАСТЕР КЛАС - ТРАДИЦИОННИ И НЕТРАДИЦИОННИ ТЕХНИКИ ЗА БАГРЕНЕ НА ВЪЛНА, ВЪЛНЕН ФИЛЦ, ПЛАТ И ГОТОВИ ИЗДЕЛИЯ ОТ ВЪЛНА

Съвременни техники за багрене на вълна в неголеми количества, подходящи за всички, които творят в областта на художествения текстил и приложните изкуства.



Свят в цвят!
Животът ни е жажда за цвят!
И изява на цвета чрез пречупването на светлината.
Създайте си цвят, изразете се чрез цвета!



Темата на този мастер клас е цветът, съчетаването на цветовете, боите за текстил и обагрянето на вълнените влакна, филц, вълнен плат и готови изделия от тях.

Заниманието е подходящо за творци в областта на художествения текстил и приложните изкуства като моден дизайн, плъстене, смесени техники (mixed media), пачуърк, плетене, тъкане и др.
  
Това, което ще ви покажа и науча по време на заниманието, не е свързано с класическия начин на боядисване на вълна, който може би знаете от бабите си или от упътванията на кутийките с бои. 
Няма да го намерите и в интернет, където дори да е загатнат, не е описан и информацията не е поднесена така, че да ви стане ясно :).

Разбира се, за онези, които никога не са багрили вълна, ще покажа и традиционен начин на багрене на непредена вълна и вълнена прежда.

Бъдете сигурни, че ще научите много нови и ценни неща, изложени ясно и систематично!

Всичко, което преподавам, е плод на личния ми практически опит и достижения.




Често ме питат, защо въобще е нужно да можем и знаем да си багрим сами вълната, с която работим. За мен има няколко основни причини за това.

Първата е практичната: Невъзможно и икономически неизгодно е, да влагате дълготрайно парични средства в различни цветове вълна, която да седи с години, да поддържате количества обагрена вълна в десетки и стотици нюанси, за да разполагате предварително с всички цветове за проекта си. При това е и ненужно, защото ако имате необагрена вълна в естествен цвят, може да си направите колкото и когато ви е необходимо всеки цвят, от който се нуждаете!

Втората причина е творческа: Ефектът на неравномерното, секционното и особено последващото обагряне е съвсем различен от този на работата с предварително боядисана вълна и не може да бъде постигнат чрез нея.

Третият мотив е безкрайното разнообразие от нюанси на цветовете, които мога да достигна сама, при това вълната да запази своята структура и естествено излъчване, без да изглежда похабена от химическия цвят, с който е била обагрена.




Четвъртата причина е качеството на обагрянето. Когато говорим за текстил, който обикновено носим, обличаме, перем, едно от най-важните качества, освен материята, състава, модела и изпълнението, е цветът и качеството на боядисването.

Сигурно на всеки се е случвало, да си купи дреха или аксесоар, които пускат при пране повече или по-малко цвят. Най-често това са неща, купени от евтините индийски и китайски магазини, но все по-често става правило и за закупени скъпи стоки от фирмени магазини и молове. И това става дори, когато спазвате изискванията на производителя за почистване и поддръжка!

Знайте, че този факт съвсем не е безобиден! И най-малкият ви проблем е избеляването на дрехата, което следва естествено и много бързо при такова пускане на цвят. Някои такива "парцалки" дори оцветяват кожата ви при носене, което може да има много неприятни последици, стигащи понякога дори алергични реакции!





Не смятайте пускането на цвят от дрехите за нормално!
Този неприятен факт може да означава няколко неща:
  • Използвани са неподходящи за материята бои.
Например, боите не са предназначени за вълна, а за памук или кой знае за какви цели! Това може да бъде дори опасно за вашето здраве!
  • Не са спазени процесът и изискванията за фиксиране на багрилата.
Този факт неминуемо води до пускане, защото багрилото трябва по някакъв начин да се задържи за влакното. За различните бои, дори предназначени за един и същи вид влакна, този процес има разлики и те трябва да се отчетат!
  • Използвани са некачествени багрила, които за съжаление навлизат все по-често на пазара и се случва да се предлагат дори от реномирани марки.

Заниманието ще протече в следните основни насоки: 

  • Цветен кръг - теория на цветовете;
  • бои за вълна - видове, марки; смесване; източници на закупуване;
  • инструментариум; начини на работа;
  • подготовка за багрене;
  • избелване на вълна;
  • класически начин на багрене на непредена вълна и вълнена прежда;
  • нетрадиционни начини на багрене на вълна, филц, готов вълнен плат и вълнени изделия
багрене на малки количества вълна (лента и топс) - различни начини;
- секционно багрене;
- последващо багрене на готови изделия от вълна и вълнен филц;



Участниците е добре да си носят предварително изработени плъстени цветя, платно, топчета, обемни елементи или др. подобни неголеми изделия и/или вълна, които да боядисат по време на заниманието. Носете си и пликче, в което да върнете у дома направеното по време на заниманието.

Ден: 19 април 2015, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.


 Място на провеждане: София, кв. Суходол
За записване и потвърждаване: т
ел.  0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!

На това занимание може да дойдете, без да сте посещавали други занимания от курса по филц.

А за хората, които се интересуват, на 26 април 2015 ще се състои семинарът по багрене с естествени багрила, извлечени от растения.





Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или в празнични дни. 

Примерната програма на основния курс по филц е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.




Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми http://svetlanaarts.blogspot.com/ и да получавате редовни известия за всяка публикация.



Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи