Търсене в този блог

сряда, 5 февруари 2014 г.

ИЗРАБОТКА НА ФИЛЦОВИ РЪКАВИЧКИ

Мокра техника (плъстене)

Изработка на ръкавички без пръсти или с един пръст

  

Това е едно интересно занимание, подходящо за хора, които вече имат опит с плъстене на вълна и с основни начини на работа в това разнообразно изкуство.

Ръкавиците могат да се направят затворени с един пръст или пък с открити пръсти. Чрез тази техника, макар и трудно могат да се изработят и ръкавички с 10 пръста, но там се изискват повече опит и умения, затова този вид не е предмет на нашето занимание.

Вълната има свойството да изолира, запазвайки температурата на тялото. Също така тя масажира, като по този начин стимулира кръвообращението.
Тези качества на вълната са в основата на нашата представа, че тя топли, докато по-точно е да кажем, че вълната прекрасно си взаимодейства с нашето тяло, давайки му възможността да се саморегулира в студ или жега, като по този начин му предлага най-добрия комфорт.

При всички случаи ръкавиците от вълна са за предпочитане пред онези, направени от изкуствени влакна.

Заниманието ще протече в следните основни насоки:

- Основни принципи при направата на ръкавички.

- Изработка на шаблон.

- Техника на работа с шаблон.

- Работа с мериносов топс.

- Плъстене - особености и тънкости при този тип изделие.
Създаването на филцови изделия изисква много време! 

Затова най-важното е усвояването на принципите на работа, някои тънкости и практически опит по време на заниманията от курса. 

При необходимост ръкавичките се довършват в къщи!


Напомням ви, да си носите поне две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да отнесете у дома творенията си.

Ден: 9 февруари 2014, неделя
 Време на провеждане: от 11 до 15  часа.
Времетраене: 4 часа.
Цена: 40 лв.
Материалите са включени в цената.  
 Място на провеждане: София, кв. Суходол

За записване и потвърждаване:
Светлана Костова –  0887 99 31 66, 
0878 99 38 66

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_5.html , програмата на курса за напреднали тук: http://svetlanaarts.blogspot.com/p/blog-page_18.html .


Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения. Две занимания могат да бъдат слети за провеждане в един ден.

Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да откриете на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация: http://svetlanaarts.blogspot.com/Светлана Костова - ЛАнААрт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Последователи